DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Efeler Yolu'yla İzmir'in kültürel değerleri birbirine bağlanıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Küçük Menderes havzasında sürdürülebilir kalkınma, tarım dışı ekonomik faliyetleri çeşitlendirme ve yerel halkın gelir düzeyinin iyileşmesini hedefleyen kültür rotası Efeler Yolu’nun açılışı yapıldı.

Efeler Yolu'yla İzmir'in kültürel değerleri birbirine bağlanıyor
15.07.2023 02:09
141
A+
A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Küçük Menderes havzasında sürdürülebilir kalkınma, tarım dışı ekonomik faliyetleri çeşitlendirme ve yerel halkın gelir düzeyinin iyileşmesini hedefleyen kültür rotası Efeler Yolu’nun açılışı yapıldı. Açılışta konuşan Başkan Soyer, “Efeler Yolu deryayı fark etmemize imkan veren bir yolculuk. Gelecek nesillerin bugünü hatırlayacakları bir başlangıç. Efeler diyarı bu topraklarda, Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken Anadolu kurtuluş mücadelesinin öncüleri, efelerin izinden gitmeye devam ediyoruz” dedi.

İzmir’in Bornova Nif Dağı’ndan başlayan Ödemiş Bozdağı dolaşıp Selçuk Meryem Ana’da son bulan kültür rotası Efeler Yolu’nun açılışı yapıldı. Türkiye Dağcılık Federasyonu ile federasyona bağlı kulüplerin desteğiyle adım adım oluşturulan 500 kilometrelik çok etaplı  yürüyüş yolu olan, köyleri ve kırsal alanları bağlayan, Nazarköy, Yukarı Kızılca, Lübbey, Birgi, Bozdağ, Şirince gibi birçok köyü birbirine bağlayan Efeler Yolu’nun açılışına; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ile eşi Selma Eriş, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar ile eşi Filiz Yılmazlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Özkaya, 200’ü aşkın dağcı, akademisyenler, muhtarlar, kooperatif ortakları ve yurttaşlar katıldı. Açılış öncesinde, Başkan Soyer ve beraberindeki heyet, Büyükşehir Belediyesi tarafından Bozdağ’da yapılan sokak yenileme çalışmalarını inceledi ve esnafla buluştu. Açılışın ardından Başkan Tunç Soyer, Efeler Yolu’nun Bozdağ kapısında dağcılarla bir araya gelerek sohbet etti. 

Soyer: “Doğamıza sahip çıkmadan yaşam haklarına sahip çıkma şansımız yok”

İklim krizine, kuraklığa ve afetlere karşı dirençli bir İzmir için kapsamlı bir yol haritası ortaya koyduklarını söyleyen Başkan Tunç Soyer, kırsal nüfusun eridiğini,  hızlı göçle beraber şehirlerde işsizlik, çarpık kentleşme, altyapı sorunları ve diğer adaletsizliklerin arttığını ifade etti. “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla yaptıkları çalışmaları anlatan Soyer, “Kırsal kalkınmanın ancak doğal ve kültürel mirasın bir bütün olarak korunmasıyla mümkün olduğunu çok iyi biliyoruz. Doğamıza ve kültürümüze sahip çıkmadan geleceğimize, çocuklarımızın ve torunlarımızın yaşam haklarına sahip çıkma şansımız yok. Bugün Ödemiş’te, aslında Küçük Menderes Havzası’nın tamamını ilgilendiren heyecan verici bir projenin açılışı gerçekleştiriyoruz. Hani derler ya derya içinde olup deryayı bilmeyeden yaşayan balık misali insanlar. Efeler Yolu o deryayı fark etmemize imkan veren bir yolculuk. Gelecek nesillerin bugünü hatırlayacakları başlangıç. Efeler diyarı bu topraklarda, Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken Anadolu kurtuluş mücadelesinin öncüleri, efelerin izinden gitmeye devam ediyoruz” dedi.

“Türkiye’deki kentlere örnek olacak”

Efeler Yolu ile ilgili bilgilendirme yapan Başkan Soyer, “Efelik kültürünün izlerini taşıyan köyleri ve vadileri, korunarak günümüze kalmış patikalarla birbirine bağlayan bu özel kültür yolu, Bornova Nif Dağı’ında başlayıp bütün bir havzayı, dağ köyleriyle bağlayarak; Selçuk, Meryem Ana Kilisesi’nde son buluyor.  28 köyü birbirine bağlayan bu 500 kilometrelik rota başta kadınlar olmak üzere tüm köylülerimiz ve gençlerimiz için ek gelir kaynakları yaratacak.  Tasarlanan köy kapılarıyla, rota üzerindeki her köy bir ziyaret noktası haline gelecek. Üreticilerimize verdiğimiz ahşap tezgahlar sayesinde yerel ürünler yürüyüşçülerle buluşacak. Uluslararası kültür rotalarına birebir uyumlu işaretleme sistemiyle, metre metre yürünerek açılan bu yol, ilerleyen süreçte aynı zamanda mobil aplikasyonlar üzerinden izlenebilecek. Rotayı kullanacak gezginlerin konaklamasına dönük köylerimizde ev pansiyonculuğu eğitimleri gerçekleştirerek Efeler Yolu’nu daha da geliştireceğiz. Kısacası elimizde dört başı mamur bir kırsal kalkınma projesi var. Bu projemizle kırsal turizmi güçlendirerek bölgedeki ekonomiyi çeşitlendiriyoruz. Kent merkezinde ve kıyılarda oluşan turizm hareketliliğini 30 ilçeye yayma hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz. İnanıyorum ki, İzmir’in Efeler Yolu, her geçen yıl artan sayıda yerli ve yabancı turistle buluşacak ve Ege Bölgesi’nden başlayarak tüm Türkiye’deki kentlere örnek olacak” dedi.

Eriş’ten Efeler Yolu daveti

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Herkesi Efeler Yolu’nda yüreğiyle ayaklarıyla yürümeye davet ediyorum. Atatürk’ün yolunda yürümek kadar şanlı olacaktır. Köylü milletin efendisidir diyen Atatürk’ü yol gösterici olarak belirleyip hayatında ve başkanlığında bunu hayata geçiren, bize örnek olan, havzamızı tarım hayvancılık ve kültür rotasıyla buluşturan Tunç Soyer başkanımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı