DOLAR
32,4984
EURO
34,5801
ALTIN
2.476,75
BIST
9.557,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

EÜ “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına” yönelik çalışmalarını sürdürüyor

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca 2016 yılında yürürlüğe giren Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) kapsamında tüm dünyada bu hedeflere yönelik çalışmalar sürüyor.

EÜ “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına” yönelik çalışmalarını sürdürüyor
21.11.2022 11:10
215
A+
A-

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca 2016 yılında yürürlüğe giren Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) kapsamında tüm dünyada bu hedeflere yönelik çalışmalar sürüyor. Ege Üniversitesi de çeşitli birimlerinde sürdürdüğü çalışmalarla bu hedeflere yönelik katkı sunuyor. EÜ’nün faaliyetlerinin söz konusu amaçlarla örtüştüğünü vurgulayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak,  “Ege Üniversitesi, sürdürülebilir kalkınma amaçlarıyla örtüşen faaliyetlere uzun yıllardır yoğun bir emek ve enerji harcıyor. Üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirilen faaliyetler, katkı sağladıkları amaçlar belirtilerek bir havuzda toplanıyor ve tüm kullanıcılara açık olarak yayınlanıyor” diye konuştu.

 

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında 17 hedefin bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Budak, “Bu hedefler doğrultusunda yoksulluğun son erdirilmesi, çevrenin korunması, iklim krizine karşı önlem alınması, refahın adil paylaşımı gibi konular hakkında tüm dünyada önemli çalışmalar yürütülüyor. Üniversite olarak bizler de bilim ayağında gerekli katkıyı sunabilmek adına projeler üretiyoruz. Tüm birimlerimiz çalışmalarında söz konusu hedefleri kapsayıcı içerikler üretiyorlar” dedi.

 

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programına (UNDP) 2030 yılına kadar rehberlik edeceğini belirten EÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçer Ayaz, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen SKA,  Ocak 2016’da yürürlüğe girdi ve 2030’a kadar UNDP politikası ve finansmanına rehberlik edecek. Sürdürülebilir kalkınma anlayışı, ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişme hedeflerinde ortak paydayı “sürdürülebilirlik” olarak belirledi. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları farklı gelişmişlik seviyesindeki ülkeler için geçerli 17 evrensel hedeften oluşan bir eylem çağrısı. Türkiye, 1996 yılından itibaren küresel iş birliklerini gündemine aldı ve yeni dönemde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda yerel ve küresel çözümler üretmeye başladı” diye konuştu.

 

Her alandaki amaçlara katkı sağlanıyor

EÜ Fen Fakültesi özelinde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına yapılan katkılara değinen Prof. Dr. Ayaz, “Ege Üniversitesi Fen Fakültesi, yürütmekte olduğu projeler ile bu amaçların pek çoğuna katkı sağlayan çıktılar elde etmeyi hedefliyor. Fakültemiz bünyesindeki bölümlerin tamamının katkı sağladığı, farklı hedef kitleleri olan bu projelerle ilk, orta öğretim başta olmak üzere pek çok kesimle etkileşim sağlandı ve sürdürülebilirlik konularında çalışılarak farkındalık oluşturuldu. Çocuklar için bilim kütüphanesi kurulması, okullarda verilen eğitimin temel bilimsel kökenlerini anlatan ve uygulamalar geliştiren projeler ile farklı yaş gruplarının katılımıyla gerçekleştirilen ve yaparak-yaşayarak öğrenmeyi amaçlayan uygulamalarımız, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından ‘Nitelikli Eğitim’ ve  ‘Eşitsizliklerin Azaltılması’ amaçlarına hizmet diyor. Konu bazında bakıldığında iklim değişimi ile mücadelenin ilk ve orta öğretim öğrencileriyle paylaşıldığı projeler önceki amaçların yanında ‘İklim Eylemi’ amacına, Biyokütle üretimi gibi projelerimiz ise ‘Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar’ ile ‘Sorumlu Üretim ve Tüketim’ amaçlarına katkı sağlayan uygulamalarımız. Özellikle Biyoloji, Kimya ve Biyokimya bölümlerimizde gerçekleştirilen projelerle ‘ Sudaki Yaşam’ ve ‘Karasal Yaşam’ amaçlarına yönelik eğitim ve uygulamalar gerçekleştiriyoruz” dedi.

 

Prof. Dr. Ayaz, Ege Üniversitesinin kurumsal olarak benimsediği, katkı sunduğu Sürdürülebilir Kalkınma için Küresel Amaçlara, Fen Fakültesinin tüm bölümleriyle katkı sağlamaya ve kapsamına daha çok amacı yerleştirmeye devam edeceğini belirterek sözlerini noktaladı. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı