DOLAR
32,3271
EURO
35,0620
ALTIN
2.297,63
BIST
9.008,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Finansal kurumlar, büyüme planlarını desteklemek için ‘Açık Bankacılık’ verilerine yöneliyor.

Experian adına, Forrester Consulting tarafından yapılan son araştırmaya göre, EMEA bölgesindeki kurumların 86'sı, Açık Bankacılık’a yatırım yapmaya başlamış durumda veya yatırım yapmayı planlamakta.

Finansal kurumlar, büyüme planlarını desteklemek için ‘Açık Bankacılık’ verilerine yöneliyor.
22.11.2022 12:20
255
A+
A-

Experian adına, Forrester Consulting tarafından yapılan son araştırmaya göre, EMEA bölgesindeki kurumların 86'sı, Açık Bankacılık’a yatırım yapmaya başlamış durumda veya yatırım yapmayı planlamakta.

 

“Experian 2022 İş Dünyası İçgörüleri” raporu, EMEA bölgesindeki tüketicilerin neredeyse yarısının (47) finansal durumları hakkında kaygı duyduklarını ortaya koydu. Küresel tedarik zinciri aksaklıkları, jeopolitik istikrarsızlıklar ve makroekonomik belirsizliklerin ortasındaki tüketiciler, bütçelerini yönetme konusunda her zamankinden daha fazla endişeliler. Tüketicilerin 33'ü artan yaşam maliyetleriyle başa çıkabilmek için eskisinden daha fazla borçlanıyor. 

 

Söz konusu rapor kapsamında, 7 EMEA ülkesinde (Türkiye, Danimarka, Almanya, İtalya, Hollanda, Güney Afrika ve İspanya), 587 işletme ve 3.000'den fazla tüketiciyle görüşüldü. Finansal Hizmetler ve Telekom işletmelerine odaklanılan çalışmada, bu kurumların Yapay Zekâ (AI) ve Makine Öğrenimi (ML) gibi çözümlere yaptıkları yatırımlar da incelendi.

 

Experian EMEA ve APAC CEO'su Malin Holmberg, "Bu zorlu ekonomik ortamda, müşteri hizmetlerini iyileştirme ve içgörüye dayalı bilinçli kararlar alabilme açısından, verinin doğru kullanımının her zamankinden daha çok önem kazandığını" belirtti.

 

Kurumlar; kredi risk yönetim süreçlerini daha etkin hale getirmek, bireylerin ve küçük işletmelerin krediye erişimini sağlamak amacıyla, Açık Bankacılık'a yaptıkları yatırımları arttırmakta. Bu anlamda, görüş alınan kurumların yarısından fazlası (52) Açık Bankacılık projelerinde önemli fayda görmekteler.

 

İşlem verileri; başvuru yapan müşterilerin kredi riski ve satın alma gücü tahminlemesinde finansal kurumlara yeni imkanlar sunuyor. EMEA’daki tüketicilerin 49'u da işlem verilerini bankacılık uygulamalarında paylaşmaya istekli – ki bu 2021 datasına göre 43’lük bir artışı ifade ediyor. 

 

Türkiye'de de Açık Bankacılığın genişlemesinde olumlu bir ivme var. Araştırma, Açık Bankacılığın sunduğu fırsatların Türk kurumlarının 45’ini heyecanlandırdığını ortaya koyuyor. Görüşülen kurumlarım 18’i hâlihazırda Açık Bankacılığa bir şekilde yatırım yapmış durumda ve 63'ü teşkil eden kurum da yatırım yapmayı planlamakta. 

 

Finansal Hizmetler ve Telekom şirketleri için Açık Bankacılığın faydası, kredi tahsis kararlarında kredibilite ve satın alma gücü değerlendirmelerini iyileştirmenin yanı sıra, daha uygun ve kişiselleştirilmiş müşteri deneyimi sağlanabilmesi gerçeğidir.

 

İleri analitik yöntemler (Yapay Zekâ,+ Makine Öğrenimi gibi) ve Açık Bankacılık konuları, müşteri deneyimini iyileştirmek ve operasyonel süreçlerin performansını arttırmak için yatırım yapılan alanların başında geliyor. Kurumların 43'ü, risk ve dolandırıcılık modellerini daha sık aralıklarla güncelleme ihtiyacı duyduklarını, bunun da kredi riski ve satın alma gücü tahminleme süreçlerini etkilediğini söylüyor. Yine aynı işletmelerin 62'si, Yapay Zekâ ve Makine Öğreniminin mevcut iş yapış şekillerini kökten dönüştürdüğünü belirtiyor.  

 

Malin Holmberg, "Günümüz ekonomisinin karmaşık ve belirsiz doğası, tüketiciler ve işletmeler için yeni zorluklar yarattı," diye ekliyor. "Bu engellerle mücadele edebilmek için kurumların Açık Bankacılık, Yapay Zekâ ve Makine Öğrenimi gibi çözümlere her zamankinden daha fazla önem verdiklerini gözlemliyoruz.”

 

Benzer nedenlerle, kurumların analitik modellerini daha kolay geliştirebilmesine ve hızlı bir şekilde uygulamaya alıp otomatize etmelerine odaklandıklarını belirten Experian Türkiye Genel Müdürü Samile Mümin, bu amaçla Türkiye’de hizmete sunulan Experian Convex platformunu geliştirdiklerini ve  Alternatif Veri Kaynakları ile Açık Bankacılık konusunda da Türkiye’de yeni çözümler üzerinde çalıştıklarını belirtti. Mümin; kredi süreci yöneten kurumlar açısından bu tip yeni içgörü ve teknolojilere hızlı adapte olabilme kabiliyetinin rekabet, büyüme ve risk yönetimi açısından artan önemini vurguladı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı