DOLAR
37,9888
EURO
41,5377
ALTIN
3.712,43
BIST
9.934,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C
Cuma Parçalı Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Çok Bulutlu
17°C

Gömülü sigortacılıkta hızlı büyüme dikkat çekiyor

Gömülü sigortacılıkta hızlı büyüme dikkat çekiyor
25.02.2025 16:55
4
A+
A-

Gömülü sigortacılığın büyüme hızına dikkat çeken IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, “Sigorta ayrı olarak satın alınmıyor, şirketler müşterilere uçuş rezervasyonu, araba kiralama ya da elektronik eşya alışverişlerinde anında hızlı, basit ve son derece kişiselleştirilmiş bir biçimde teminat sunabiliyor. Bu da önümüzdeki dönemde sektörde kuralların değişeceğini gösteriyor” dedi. 

 

 

Sigorta ürünlerinin diğer hizmet ve ürünlerle entegre edilerek, tüketicinin ek bir işleme gerek duymadan sunulması olarak tanımlanan ‘gömülü sigortacılık’ yükselişini sürdürüyor. Özellikle dijital platformlar ve teknoloji şirketleri aracılığıyla hayatımıza giren bu model, geleneksel sigortacılık anlayışından farklı olarak sigorta sürecini daha zahmetsiz, hızlı ve etkili hale getirmesi ile dikkat çekiyor. Gömülü Sigorta 3.0 dönemine dönüşen bu model, havacılıktan otomotive, e-ticaretten sağlık hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor.

 

Anlık ve mikro sigortalar dikkat çekiyor 

 

IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, “Dünyada gömülü sigortacılık, insurtech şirketleri ve büyük teknoloji firmalarının liderliğinde hızlı bir gelişme kaydediyor. ABD ve Avrupa’da fintech ve e-ticaret platformları üzerinden satılan anlık veya mikro sigortalar, bu alanda dikkat çeken çözümler arasında yer alıyor. Dünyada gömülü sigorta pazarının büyük sigorta şirketlerinin gelirlerinin %30’unu oluşturduğu tahmin edilirken, bu oranın önümüzdeki dönemde çok daha yukarılara çıkacağı öngörülüyor. Türkiye’de de gömülü sigorta bankalar, e-ticaret platformları ve mobil operatörlerle birlikte daha yaygın hale gelmeye başladı. Özellikle havayolu taşımacılığı ve elektronik cihaz sigortalarında gömülü sigorta çözümlerine sıkça rastlıyoruz. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) da sigorta sektörünün dijitalleşmesine yönelik adımlar atarken bu kapsamda gömülü sigortacılık uygulamalarını destekliyor. Örneğin, 1 Ekim 2023 tarihinde yayımlanan “Sigortacılık Tekdüzen Hesap Planı ve İzahnamesi Hakkında Tebliğ” ile sigorta şirketlerinin finansal raporlamalarında standartlaşma sağlanarak, dijital entegrasyon süreçlerinin kolaylaştırılması hedefleniyor” diye konuştu.

 

Türkiye’den Avrupa’ya gömülü sigorta ihracatı 

Gömülü sigortacılığın, farklı sektörlerde yaygın olarak kullanılmaya başladığının altını çizen Murat Çiftçi, şunları söyledi: “Amazon ve Alibaba gibi büyük e-ticaret platformları, satın alınan ürünlere otomatik olarak sigorta ekleyerek müşterilerine ekstra güvence sağlıyor. Otomotiv sektöründe ise Tesla, kendi araçlarını satın alan müşterilere doğrudan entegre sigorta hizmeti sunarak fark yaratıyor. Bunun yanı sıra bazı havayolu ve denizyolu taşımacılığı yapan şirketler de yolcu biletleri ile birleştirilmiş seyahat sigortası sunuyor. Türkiye’de genel olarak mikro sigorta ürünleri geliştiren ve bunları e-ticaret şirketlerinin ödeme aşamalarına entegre eden bazı yerli girişimler de Avrupa pazarına açılacağını duyurarak gömülü sigortacılık alanında önemli bir adım atmaya hazırlanıyor.”

Hızlı, basit ve zahmetsiz olması nedeniyle cazip

Gömülü sigortacılığın avantajları ve risklerini de değerlendiren Murat Çiftçi, “Gömülü sigortacılık, sigorta sektöründe dönüşümün anahtar unsurlarından biri olarak görülüyor. Müşteriler, ek bir süreç ile uğraşmadan sigortaya sahip olabiliyor. Bu model sayesinde sigorta ürünleri daha geniş bir kitleye ulaşabiliyor. Gömülü sigortalarda müşterilerin satın alma davranışları kolayca izlenip anlık verilerle daha doğru fiyatlandırma yapılabiliyor. Kullanıcı dostu bir deneyim sunularak sigorta satış süreci basitleştirildiğinde müşterinin satın alma motivasyonu artıyor. Sigorta penetrasyonunun düşük olduğu pazarlarda önemli bir fırsat sunarken, büyük teknoloji firmaları ve sigorta şirketleri arasındaki işbirliklerini artırması bekleniyor. Ancak, farklı ülkelerde ve sektörlerde değişen mevzuatlar bu modelin yaygınlaşmasını zorlayabilir. Müşteri verilerinin korunması kritik bir konu olduğu için, anlık poliçelerin düzenlenmesi uzun vadeli risk hesaplamalarını zorlaştırabilir. Türkiye’de ise SEDDK’nın dijitalleşme ve entegrasyon süreçlerine verdiği destek, sektörün bu alanda hızlı bir gelişim göstermesine katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Murat Çiftçi, gömülü sigortacılıkta önümüzdeki dönem için beklenen yenilikleri de şöyle sıraladı: “Gömülü sigortacılık, sigorta sektöründe yenilikçi yaklaşımların temel taşlarından biri olmaya devam edecek. Poliçe fiyatlandırma ve risk değerlendirme süreçleri yapay zeka modelleriyle daha etkin hale gelecek. Blockchain Entegrasyonu ile sigorta süreçlerinde şeffaflık ve güvenlik artacak. Kullanım bazlı anlık mikro sigortalar yaygınlaşacak. Bankalar, telekom şirketleri ve e-ticaret devleri ile işbirliği yapılarak yeni modeller gelişecek.”