DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

İnanç: Üç tür açlığı gidermemiz lazım

Türkiye’de bir marka haline gelen ve bu yıl 13’üncü kez kapılarını açan Kocaeli Kitap Fuarı beşinci gününde Kocaeli Kongre Merkezi’nde devam ediyor.

İnanç: Üç tür açlığı gidermemiz lazım
11.10.2023 21:50
123
A+
A-

Türkiye’de bir marka haline gelen ve bu yıl 13’üncü kez kapılarını açan Kocaeli Kitap Fuarı beşinci gününde Kocaeli Kongre Merkezi’nde devam ediyor. 390 yayınevi ve 450 yazarın yer aldığı, 750’yi aşkın etkinliğin gerçekleştiği fuarda kitapseverler, takip ettikleri yazarlar ile buluşma fırsatı buluyor. Bu bağlamda 13. Kocaeli Kitap Fuarı’nda konuşan yazar Hayati İnanç, üçtür açlık olduğunu ve bu açlıkların giderilmesi gerektiğini söyledi. Akçakoca Konferans Salonu’ndaki “Hayata Şiirden Bakmak” konulu söyleşisinde konuşan İnanç, bu açlık türlerinin mide açlığı, kafa açlığı ve gönül açlığı olduğunu vurguladı. İnanç’a konuşmasının sonunda AK Parti MKYK Üyesi İlyas Şeker tarafından Kocaeli Ansiklopedisi hediye edildi.

 

ÜÇ TÜR AÇLIK

Üç türlü açlık olduğunu söyleyen İnanç, “Birincisi mide açlığı. Bunu hatırlatmaya gerek yok. Acıkırsa gider yer ya da arayışta olur. Diğer iki açlığı ise hatırlatmak gerekir. İkincisi kafa açlığı. Kafanın gıdası bilgidir. İlim ister. Bunun doyurulması için dikkat lazım. Gönül açlığına gelince. Aşk ile doyar, feyz ile doyar, zikir ile doyar. Üçünün de doyurulması gerekir” dedi.

 

“ECELİN SEBEBİ YOK, VAKTİ VAR”

Konuşmasına devam eden İnanç, “Gönlü çer çöpten arındırmak lazım. Takıntılardan uzaklaştırmak lazım. Dünya sevgisi bütün kötülüklerin başıdır. Dünya üzerinden geçilecek köprü gibidir. Burada ölümü anlatıyorum. Kalp krizi geçirdim ve stent taktılar. Doktor, ‘Merak etmeyin, tıp ilerledi. Ölene kadar yaşarsınız’ dedi. Endişeye, dert etmeye lüzum yok. Ecelin sebebi yok, vakti var” şeklinde konuştu.

 

“KOCAELİ KİTAP FUARI ÇOK CANLI”

Kocaeli Kitap Fuarı’nın her geçen yıl büyüdüğüne vurgu yapan İnanç, “Her gelişimde burayı çok canlı bulurum. Kocaeli Kitap Fuarı her sene gelişiyor. Ama çokluk her zaman iyi değil. Asıl olan dinleme kalitesi. Tam dinleyen 5 kişi dinlemeyen 5 bin kişiden evladır” ifadelerini kullandı.

 

“SOSYAL MEDYA 24 YAŞINA KADAR KONTROLLÜ KULLANMALI”

13. Kocaeli Kitap Fuarı, Kocaeli Kongre Merkezi’nde bulunan diğer salonlarda da tanınmış yazarları ağırlıyor. Bu kapsamda Yazar Orhan Toker, Selim Sırrı Paşa Salonu’nda “Dijital Çağda Ebeveyn Olmak” adlı söyleşisiyle okurları ile bir araya geldi. Çocukların ve gençlerin, sosyal medya ve diğer dijital mecralarda karşılaştıkları sorunları sunum ile birlikte anlatan Yazar Toker, anne ve babalara çocuklara karşı yaklaşımlarına dair çeşitli tavsiyelerde bulundu. Çocuk ve gençlerin 24 yaşına kadar sosyal medyayı kontrollü kullanmalı gerektiğini belirten Toker, “Bence çocuklarımız ve gençlerimizin 24 yaşına kadar sosyal medyayı kullanmamaları veya kontrollü bir şekilde kullanmaları gerekiyor. Çünkü bu yaşa kadar insan kandırılmaya çok müsaittir. Avrupa’daki birçok ülkede sosyal medya kullanımı 13 yaşından 16 yaşına yükseltildi. Burada anne ve babalara çok büyük görevler düşüyor. Ebeveynler çocuklarına yakın ilgi göstermeli ve onların tüm hayatının sosyal medya olmasına izin vermemelidir” dedi.

 

“NİKOMEDİA’DAN ÖNCE ASTAKOS KURULDU”

13. Kocaeli Kitap Fuarı’nda gerçekleştirilen söyleşilerde birbirinden çarpıcı konu ve başlıklar ele alınıyor. Bu doğrultuda Süleymanpaşa Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşide konuşan Başiskele Kaymakamlığı AB Dış İlişkiler ve Proje Koordinasyon Merkezi Direktörü E. Emin Öztürk, Başiskele ilçesinin milattan önceki çağlarda hangi medeniyetlere ev sahipliği yaptığını aktardı. Öztürk, İzmit’te kurulan Nikomedia’dan önce Astakos isimli medeniyetin Başiskele’de kurulduğunu belirtti. “Antik Medeniyetlerin Mirası Üzerinde Yükselen Şehir Başiskele” adlı kitabını konu edinen söyleşide konuşan E. Emin Öztürk, Bahçecik Amerikan Koleji’nden bahsetti. Bahçecik’te Ermeni yerleşiminin olduğunu, Amerikalılar tarafından da Hristiyan Protestan bir misyoner okulu açıldığını ifade eden Öztürk, Servetiye Cephesinde Yunanlıların Kocaeli’de ilk kurşun atılan yer olduğunu ve bunların yanında Başiskele ilçesinin doğası, kültürü ve tarihi hakkında detayları kitabında anlattı.

 

“POMAKLAR TÜRK’TÜR”

Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Taylan Katak ve Melekler Yayıncılık sahibi ve yazar Alptekin Cevherli birlikte söyleşi gerçekleştirdi. “Bir Tarih Romanı- Okumanın Önemi Ve Atatürk” konulu söyleşisinde konuşan Alptekin Cevherli, “Peçenek Türklerinden Çaka Bey çok kuvvetli bir donanması olan bir denizcimiz. Çaka Beyi konu edindiğim kitabım basım aşamasında” dedi. İhanet isimli yeni tarihi romanında Balkan coğrafyasında yaşanan tarihi süreci ele alan Cevherli, Bulgaristan’da yaşayan Pomak halkının da Türk kökenli olduğunu ve zamanla asimilasyona uğradıklarını ifade etti. Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Taylan Katak, “Sonsuzluk Tutsağı” isimli Distopya türünde bilim kurgu kitabını tanıttı. Rumeli ve Balkan coğrafyası ile ilgili soruların cevaplandırıldığı söyleşi sonrası yazarlar Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği standında kitaplarını imzaladı.

 

“STOACILIKTA MUTLU OLMAK”

“Vaktinden Önce Mutsuz Olma” konulu söyleşisinde konuşan Yazar Umut Dinçşahin ise, “Kendi düşünce ve davranışlarına sahipken başkasınınkine sahip değiliz. Mutlu olmak için başkasının duygu ve düşüncesine hâkim olmaya çalışmamalıyız. Başkasının duygu ve düşüncesine hâkim olamayız. Stoacı felsefeye göre yaşam karşısında dimdik olmayı gerektirir. Kendi akıllarını nasıl ayakta tutulacağına yöneliktir stoacılıkta düşünce. Mantık, fizik ve ahlak bilimi stoacıların çalıştığı temel bilimlerdir” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı