DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

İSTİHDAM RAKAMLARI EKOMOMİYE YÖN VERECEK

İSTİHDAM RAKAMLARI EKOMOMİYE YÖN VERECEK
02.02.2024 10:55
10
A+
A-

Fed’in para politikasını belirlerken takip ettiği başlıca göstergeler arasında yer alan aylık istihdam verileri TSİ 16.30’da açıklanacak. Önceki ay 216 bin kişi artış gösteren tarım dışı istihdamın 185 bin kişi artması beklenirken işsizlik oranının ise %3,7’den %3,8’e yükseleceği tahmin ediliyor. Enflasyon açısından önemli bir gösterge olan saatlik kazançlardaki değişimin ise yıllık bazda %4,1’de sabit kalacağı öngörülüyor. Fed hafta içindeki toplantıda Mart ayında faiz indirimine kapıyı önemli ölçüde kapatmıştı.

Dolayısıyla indirim beklentilerinin daha çok Mayıs ayına ötelendiğini görüyoruz. Powell ise yaptığı açıklamada istihdamın ivme kaybettiğini ancak hala güçlü olduğuna vurgu yapmıştı. Dolayısıyla verilerin gücünü koruması Merkez Bankası’nın kısa vadede faiz indirimine sıcak bakmayan duruşunu güçlendirecektir.

TL: Dolar endeksi Fed toplantısının ardından dirençli seyrederken USD/TL’nin ise hafif yukarı yönlü eğilimini devam ettirdiğini gördük. Haftanın son işlem gününde de farklı bir tablo görmeyi beklemiyoruz. Makroekonomik veri tarafında ise dün açıklanan PMI imalat endeksi benzer bir gösterge olan reel kesim güven endeksine zıt bir resim çizerek Ocak ayında 47,4’ten 49,2 seviyesine yükseldi.

Buna karşın veri arka arkaya yedinci ayda da büyümeyi daralmadan ayıran 50 seviyesinin altında kalmaya devam etti. TCMB’nin geçen hafta gerçekleştirdiği PPK toplantısının dün açıklanan özetlerinde ise yeni bir mesaj göze çarpmadı. Haftanın son işlem gününde yurt içinde önemli bir konu başlığı bulunmuyor. Gelecek haftaya ise Ocak ayı enflasyon rakamları ile başlayacağız.

 

Borsa İstanbul: Fed’in kısa vadede faiz indirimi öngörmeyen bir patika çizmesi küresel risk iştahını negatif etkilese de Borsa İstanbul’un bu zayıflıktan çok fazla etkilenmediğini ve tarihi zirvesini yukarı taşımaya devam ettiğini gördük. Böylece endeks genelde zayıf seyrettiği Şubat ayına iyimser tonda bir başlangıç yapmış oldu.

Dolar bazında bakıldığında da pozitif bir eğilim sergilendiğini düşünürsek yukarıda ilk etapta 150-200 puan civarında bir hareket alanı daha oluştuğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla kazanımların korunması 8800’lere doğru bir patika çizebilir.