DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

PİYASALAR FED’İN VERECEĞİ MESAJLARI BEKLENİYOR

PİYASALAR FED’İN VERECEĞİ MESAJLARI BEKLENİYOR
31.01.2024 10:43
8
A+
A-

Yılın ilk FOMC toplantısı TSİ 22.00’de sonuçlanacak. Fed’in para politikasında değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Ancak giderek azalıyor olsa da piyasaların Mart ayında faiz indirimi beklentisi canlı kalmaya devam ediyor. Son açıkladığı projeksiyonlarda bu yıl 3 faiz indirimi öngören Fed ise kısa vadede faiz indirimine yeşil ışık yakmaktan kaçınan bir duruş sergilemişti. Bu tablo bundan bir ay önce %70’in üzerinde seyreden Mart’ta faiz indirimi olasılığını %50’nin altına çekmiş durumda.

Özellikle istihdamın güçlü görünümü Merkez Bankası’nı beklemeye iten en önemli unsurlardan biri olarak öne çıkıyor. Diğer taraftan %2’lik hedeften şimdilik uzakta olsa da enflasyonun tahminlere kıyasla daha iyimser bir zeminde hareket etmesi faiz indirimlerinin olasılık dışı olmadığını gösteriyor. Dolayısıyla Fed’in bugün faiz indirimlerinin ne zaman başlayabileceğine yönelik olası vurguları piyasaların odaklanacağı ana konu başlığını oluşturacaktır.  Bu nedenle Fed Başkanı Powell’ın TSİ 22.30’daki konuşmasının karar metninden çok daha fazla öneme sahip olduğunu düşünüyoruz.

 

TL: Bugün Fed toplantısında verilecek mesajların gelişmekte olan ülke para birimleri açısından da öneminin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki Fed’in son dönemde çizdiği patikadan çok fazla uzaklaşmayarak kısa vadede faiz indirimine sıcak bakmaması doların küresel olarak güçlü kalmasına ve gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskının artmasına neden olabilir.

Fed toplantısı dışında içeride izleyeceğimiz bir diğer konu başlığı ise dış ticaret dengesi olacak. Ticaret Bakanlığı’nın geçici verilerine göre Aralık ayında dış ticaret açığı %37,1 azalışla 6,1 milyar dolar olmuştu. Öte yandan dün TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Aralık ayında 96,4 olan ekonomik güven endeksi ise Ocak ayında %3,1 artarak 99,4 değerini aldı.

 

Borsa İstanbul: Son dönemde kendi iç dinamikleri ile hareket ederek yurt dışı piyasalardan pozitif ayrışan Borsa İstanbul’un Fed toplantısının ardından küresel piyasalardaki değişimlere daha fazla hassasiyet gösterebileceğini düşünüyoruz.

Toplantı öncesinde ise Borsa İstanbul’un son günlerdeki kazanımlarını koruduğunu görüyoruz. Teknik açıdan tarihi zirvenin yer aldığı 8560 puan civarını en önemli direnç olarak izlemeye devam ederken aşağıda ise 8400 ve 8350 puanı ise destek noktaları olarak takip ediyoruz.