DOLAR
32,2454
EURO
35,0654
ALTIN
2.519,21
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

PİYASALAR TCMB’NİN MESAJLARINI İZLEYECEK

PİYASALAR TCMB’NİN MESAJLARINI İZLEYECEK
09.05.2024 09:57
5
A+
A-

TCMB yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu bugün saat 10.30’da açıklayacak. Raporda hem Merkez Bankası’nın güncel tahminlerini görme şansı bulacağız hem de para politikasına dair olası sinyalleri takip edeceğiz. İlk raporun açıklandığı Şubat ayında Merkez Bankası yıl sonu tahminini değiştirmeyerek %36 seviyesinde tutmuştu.

Söz konusu dönemde piyasa katılımcıları anketinde yıl sonu tahmini %43 seviyesinde bulunuyordu. Mevcut durumda ise %44,2 oranında bir beklenti söz konusu. Diğer bir ifade ile enflasyon tahminlerinde anlamlı bir farklılık söz konusu değil. TL’nin de son haftalarda çok daha ılımlı bir seyir izlemeye başladığını ve PPK özetlerinde enflasyonun ana eğiliminde yavaşlamanın sürdüğünün belirtildiğini düşünürsek Merkez Bankası’nın %36’lık yıl sonu tahmininde revizyon yapmama ya da yapsa bile bunun sınırlı kalma ihtimalinin yüksek göründüğünü söyleyebiliriz.

 

TL: İyimser görünümünü devam ettiren TL dün günü dolar karşısında 32.25 seviyesinin hemen üzerinde noktaladı. Teknik açıdan bakıldığında ise kurun 32,18’den geçen 50 günlük hareketli ortalamasına oldukça yaklaştığını görüyoruz. Ağustos 2023’ten bu yana söz konusu ortalamanın altında bir kapanış görmedik. Dolayısıyla bu noktanın üzerinde mi kalınacağı yoksa altına mı sarkılacağı kısa vadeli görünüm açısından önemli. Ancak bugün özellikle TCMB’nin yılın ikinci Enflasyon Raporu’nda para politikasına dair verebileceği olası mesajlar dikkatle izlenecektir. Öte yandan TCMB makroihtiyati çerçevede sadeleşmeye ilişkin duyurusunda menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemeyi sonlandırdığını açıkladı.

 

Borsa İstanbul: BIST-100 endeksi dün güne yukarı yönlü bir eğilimle başlamaya çalışsa da yurt dışındaki durgunluğun da etkisi ile bu çabasında çok fazla başarılı olamadı ve eksi bir kapanış yaptı. Günlük bazdaki ivme kaybına karşın endeks önemli teknik seviyelerin üzerinde tutunmaya devam ediyor. İlk üç işlem günündeki değişimin ise son derece sınırlı olduğunu görüyoruz. Yaşanan durgunlukta gündemin çok sakin olmasının ve bunun da hisse senetlerinin yön bulmasını zorlaştırdığını da göz önünde bulundurmak gerekir. Dolayısıyla çok kısa vadeli bakacak olursak görünümde şimdilik anlamlı bir bozulma görmüyoruz.

 

ETİKETLER: