DOLAR
32,3190
EURO
35,1206
ALTIN
2.301,92
BIST
9.053,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Post Covid Döneminde Değişen Sağlık Trendlerini Konuştular

Bu yıl 10.

Post Covid Döneminde Değişen Sağlık Trendlerini Konuştular
17.11.2022 14:40
349
A+
A-

Bu yıl 10.su düzenlenen, farklı sektörlerden yerli ve yabancı dünya liderlerinin ve pazarlama duayenlerinin ağırlandığı Brand Week İstanbul’un son gününde “Covid sonrası Türk ve İspanyol Eczacılar gözünden değişen sağlık trendleri oturumu”, tüm dünyada Fitoterapi biliminin yaygınlaştırılması ve Türkiye’de de bu alandaki farkındalığın artırılması konusunda yaptığı çalışmalarla ön planda olan AlchemLife sponsorluğunda düzenlendi.

 

Eczacı Işın Özen moderatörlüğünde Fitoterapi konusunda bilgilerin paylaşıldığı oturumda, Nesrin Gültekin Arbak ve Eczacı Ahmet Kandemir’in yanı sıra İspanya’dan da Eczacı konuklar ağırlandı. Pandemi sürecinde, bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış onaylı ürünlerle ilgili tavsiyelerde bulunduklarını söyleyen Eczacı Clara Del Castillo Rodriguez; “Sağlık hizmetleri İspanya’da üç gruba ayrılıyor; Kamu, özel sektör ve eczanelerde verilen tavsiyelerle birlikte hastalara ulaştırılan sağlık hizmetleri. Bizler doktorların reçete ettiği ilaçların onayını yazıyoruz fakat ilk olarak gelen hastaya tavsiyelerde bulunuyoruz.  Fitoterapi 2019’dan beri çok büyüyen ve ilgi duyulan bir alan haline geldi. Eczacılık Odası gibi kurumlar da artık Fitoterapi ve belli patolojiler arasındaki ilişkinin araştırılmasına önem veriyor” dedi. 

 

Oturumda yer alan bir diğer konuk ise Uzman Eczacı Nesrin Gültekin Arbak’tı. Fitoterapinin en eski tedavi şekillerinden biri olduğunu söyleyen Arbak; “Fitoterapi, bilimsel araştırmalarla etkinliğinin ispatlanması sebebiyle artık literatürlerde sıklıkla karşımıza çıkmaya başladı. Bizler yani Eczacılar bunun eğitimini sıkı bir şekilde alıyoruz ve tüketiciye en doğru ürünleri tavsiye ediyoruz. Dolayısıyla burada önemli olan nokta Fitoterapi ürünlerinin Eczacılara danışılmadan kullanılmaması gerektiği” dedi. 

 

Eczacı Ester Romero Ruiz ise sözlerine şöyle devam etti; “Biz İspanyol Eczacılar Covid’le birlikte bitkisel çözümlere çok fazla yönelindiğini gözlemledik. Her yeni gün, farklı doğal çözüm tavsiyesi isteyen kişilerle karşılaştık. Bizler de bu süreçte konuyla ilgili sürekli eğitim alarak kendimizi geliştirdik. Fitoterapi hakkında doğru bilgi aktarımı yapmak çok önem verdiğimiz bir konu. Ürünlerin kullanımı sonrası hastadaki değişimleri yakınen gözlemledik. Eczanede dış hizmetler olarak sunduğumuz içerikler arasında Fitoterapi, Aromaterapi ve çiçek terapisi bulunuyor” dedi. 

 

“Covid sırasında virüsü tanımak virüsle beraber bir şeyler öğrenmek, basit semptomlarla atlatılmasını sağlamak için üç senedir mücadele ediyoruz” diyen Eczacı Ahmet Kandemir, “Hastalanmadan önce koruyucu takviyeler kullanma kısmı tüketici tarafında daha olumlu ve yoğun karşılandı. İnsanlar üründen ziyade bilgiyi doğru almak istiyor. Bizler de kendimizi sürekli geliştirip güncel klinik çalışmaları takip ediyoruz” şeklinde sözlerine devam etti. 

 

“Covid sonrası kaygı bozukluğu ve influenza virüsler arttı”

Post covid dönemde kaygı bozukluklarının arttığını vurgulayan Uzman Eczacı Nesrin Gültekin Arbak, “Artan uyku bozuklukları da ciddi bir sorun. Eczaneler herkesin derdini dinleyen ilk basamak olduğu için önce bize geliyor insanlar. Biz de güvendiğimiz firmaların güvendiğimiz ürünlerini öneriyoruz. Örneğin AlchemLife’ın yaptığı gibi standardize ürünler üretiyorsa, klinik çalışmaları bize sunuyorsa, ben de tüketiciye güvenle öneriyorum” dedi. 

 

Bu kış üç farklı virüsün hayatımızın içinde olacağını belirten Eczacı Ahmet Kandemir; “Yaklaşık üç yıldır maskelerleydik ve 18 yaş altı grup hiç hastalanmamışken, şu an en ağır semptomları onlar yaşıyor. Covid’de kazandığımız alışkanlıkları bırakmadan devam ettirmemiz gerekiyor” dedi. Son bir yılda Türkiye’de antidepresan ilaç kullanımının arttığına da değinen Kandemir; “Bundan 10 yıl önce nasıl antibiyotik kullanımı Halk sağlığına zarar verecek niceliğe ulaştıysa şu anda da antidepresan kullanımı aynı noktadadır. Her şeyin çözümü kimyasal içeriğe sahip antidepresanlarda değildir. Bunun yerine bitkisel gıda takviyeleri önerilmeli” dedi. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı