DOLAR
39,8620
EURO
46,9765
ALTIN
4.274,95
BIST
10.275,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
31°C
İstanbul
31°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Açık
32°C
Salı Parçalı Bulutlu
33°C
Çarşamba Az Bulutlu
34°C

Sağlığın İlacı Sofrada

Sağlığın İlacı Sofrada
01.05.2025 11:59
7
A+
A-
Beslenme Reçeteye Girdi: Sağlığın İlacı Sofrada

Bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Terapötik Beslenme ve Anti-Aging Kongresi, sağlıklı uzun yaşam (longevity) temasıyla alanında öncü bilim insanlarını bir araya getirecek.  Kongre Başkanı, Tıbbi Biyokimya ve Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uzmanı Dr. Asuman Kaplan Algın, PhD, terapötik beslenmenin sadece koruyucu değil, aynı zamanda tedavi edici yönüyle günümüz sağlık anlayışında kritik bir rol oynadığını söyledi.

Günümüzde yaşam süresi uzasa da diyabet, obezite, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıkların ciddi artış gösterdiğine dikkat çeken Dr. Kaplan Algın, bu tablo karşısında beslenmenin artık yalnızca enerji alımı değil, hastalıkların yönetiminde bilimsel bir araç olarak ele alınması gerektiğini belirtti.  Dr. Algın,  besinlerin genetik düzeydeki etkileri, bağırsak mikrobiyotasıyla ilişkileri ve enflamasyon üzerindeki rolleri üzerine yapılan araştırmaların terapötik beslenmeyi sağlık politikalarının merkezine taşıdığını ifade etti.

Kongrenin ana temasını oluşturan “longevity” kavramına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dr. Algın, modern sağlık yaklaşımının yalnızca yaşam süresini değil, yaşam kalitesini de artırmayı hedeflediğini belirtti.  Dr. Algın, “Terapötik beslenme ve anti-aging yaşam tarzı, oksidatif stres, kronik enflamasyon ve insülin direnci gibi yaşlanmayı hızlandıran mekanizmaları doğrudan etkiliyor. Bilimsel veriler, doğru beslenmenin biyolojik yaşı yavaşlatabileceğini gösteriyor” dedi.

Kongrenin hem sağlık profesyonelleri hem de toplum için somut katkılar sağlayacağını vurgulayan Algın, multidisipliner iş birliklerinin güçlendirilmesinin, klinik uygulamalarda güncel yaklaşımların yaygınlaşmasının ve bilimsel bilginin halka doğru kanallarla ulaştırılmasının önemine dikkat çekti. Algın şöyle devam etti ; “Toplumda beslenme ve sağlıklı yaşam konularında bilgi kirliliği çok yaygın. Bu tür bilimsel kongreler, güvenilir ve bilimsel temelli bilgilerin toplumla buluşmasını sağlayarak farkındalığı artırıyor. Beslenme sadece kilo kontrolü değil, hastalıklardan korunma ve sağlıklı yaşlanma için stratejik bir araçtır”

Kongre süresince sosyal medya aracılığıyla da geniş kitlelere ulaşıldığını belirten Dr. Algın, bu çabaların toplumda sağlıklı yaşam davranışlarını teşvik etme, önleyici sağlık yaklaşımlarını güçlendirme ve bireyleri daha üretken, aktif ve sağlıklı bireyler haline getirme yönünde etkili olduğunu kaydetti.