DOLAR
32,3228
EURO
35,1013
ALTIN
2.301,52
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Tether’den; USDt İhraçlarının, FTX-Almeda Çöküşünden Dolayı Risk Altında Olmadığına Dair Açıklama Geldi!

FTX/Alameda'nın başarısız olması kripto para sektörünün tarihinde bir dönüm noktası olacak gibi görünüyor.

Tether’den; USDt İhraçlarının, FTX-Almeda Çöküşünden Dolayı Risk Altında Olmadığına Dair Açıklama Geldi!
21.11.2022 13:00
274
A+
A-

FTX/Alameda'nın başarısız olması kripto para sektörünün tarihinde bir dönüm noktası olacak gibi görünüyor. Bu başarısızlık, en büyük finansal başarısızlıklardan biri olmasının yanı sıra, sektörde zincirleme olarak yayılan bir kaldıraçlı başarısızlık zincirini de başlatmış oldu. Hikâyenin ayrıntılarının henüz netleşmemiş olmasına ve önümüzdeki haftalarda muhtemelen daha fazla sayıda muhatabın ortaya çıkacak olmasına rağmen, Tether, FTX'in başarısız olmasının ardından gün yüzüne çıkan bir konuya değinmek istiyor.

 

Alameda'nın USD₮'nin en büyük ihraççılarından biri olduğu bilinen bir gerçek ve bu nedenle Alameda'nın başarısız olmasının Tether açısından bir risk teşkil edip etmediğine dair çok sayıda tartışma yaşanıyor.

 

Bu tartışmalara verdiğimiz kısa yanıt: Hayır

 

Uzun yanıt ise aşağıdaki şekilde; 

 

Tether İhracı

Büyük bir USD₮ ihraççısı olmak ne anlama geliyor? Birisi büyük miktarda USD₮ ihraç eder ve iflas ederse, bu durum Tether'in teminatlarını tehlikeye atar mı?

 

USD₮, kurumsal şahıslar Tether'e ABD doları gönderdiğinde ve Tether, kendisine gönderilen ABD Doları miktarına 1’e 1 oranında denk gelecek şekilde USD₮ ihraç ettiğinde çıkarılmaktadır. Tether daha sonra bu ABD doları tutarını güvenilir, likiditesi yüksek ve korunaklı teminatlara (ABD Hazine tahvilleri vb.) dönüştürmektedir.

Tüm USD₮ kripto paraları Tether'in rezervleri tarafından tamamen teminat altına alınmaktadır ve her bir USD₮ kripto parası, ABD doları ile 1'e 1 oranında paraya dönüştürülebilir.

 

Alameda'nın USD₮ ihraç etmesi ne anlama geliyor? Bu durum onların Tether'e ABD doları gönderdiği ve Tether'in de USD₮ ihraç ettiği anlamına gelmektedir. Bu rezervler hala Tether'in elinde; Alameda'nın bilançosunda bulunmuyor. Alameda'nın USD₮'sini destekleyen teminat Alameda'nın bilançosunda yer almıyor.

 

Alameda USD₮'leri ile ne yapabilir? Tek seçenekleri, sahip oldukları USD₮'leri Tether'in paraya çevirme imkânı aracılığıyla ABD dolarına çevirmek. Tıpkı dünya genelindeki diğer USD₮ sahipleri gibi.

 

Kredi Verme, Kaldıraç ve Yükümlülükler

Tether Alameda'ya herhangi bir USD₮ veya başka fon kredisi verdi mi? Hayır, Tether'in ödenmemiş USD₮, rezerv kredisi veya başka herhangi bir fonu bulunmuyor.

 

Çok sayıda diğer şirketlerin karşı karşıya olduğu temel sorun, Alameda'ya likiditesi son derece düşük teminatlara dayanarak çeşitli varlıkları pervasızca borç vermiş olmalarıdır. Alameda şu anda bu borçlarını geri ödeyemediği için, bu şirketlerin bilançolarında bir gedik bulunuyor. USD₮ ihracı işleri bu şekilde yürümez ve Tether'in Alameda konusunda takındığı tutum hiçbir zaman bu şekilde olmamıştır.

 

Kredi verilmesi hiç USD₮ ihraç döngüsünün bir parçası oldu mu? Kredi verme USD₮ ihraç döngüsünün bir parçası mıdır? Esasen Tether'in kredi verdiği tek durum, Celsius örneğinde görülebileceği gibi, Tether'in belirli müşterilerine likiditesi yüksek varlıklarla gerçekleştirilen aşırı teminatlandırmaya dayalı USD₮ kredisi verdiği durumdur. Bu sektördeki birçok kredi verenin büyük miktarlarda kredi verilmesi ve teminat olarak da FTT'nin (ve diğer likit olmayan varlıkların) ve edilen yeminlerin kabul edilmesi şeklindeki yaklaşımının pervasızca olduğuna inanıyoruz. 

 

Bu durum, Celsius'un ani çöküşüne rağmen Tether'in faaliyetlerinin sekteye uğramamış olmasıyla da doğrulanmaktadır. Hatta Terra'nın çöküşünün yarattığı son derece istikrarsız koşullar esnasında dahi, Tether Celsius'un teminatını büyük bir hassasiyetle nakde çevirebilmiş ve hatta teminatın bir kısmını iade edebilmiştir.

 

Peki ya kaldıraç? Kaldıraç, FTX'in sarsıcı bir şekilde çökmesinde kilit bir rol oynamıştır. Tether herhangi bir kaldıraç faaliyetini, kaldıraç ticareti veya Tether'in rezervlerine karşı teminatlı borçlanma gerçekleştiriyor mu? Hayır.

 

Tether, faaliyetlerinin bir parçası olarak dijital varlıklar üzerinde yüksek kaldıraçlı yönlü bahis almamaktadır.

 

Solana’da Meydana Gelen Askıya Alınmalar

Binance yakın zamanda Solana Blockchain'deki USDC ve USD₮ mevduatlarını geçici olarak askıya aldı. OKX de öyle yaptı. Bunun nedeni nedir? Solana USD₮'nin özünde bir risk var mı?

Hayır

Solana'da ihraç edilen USD₮, diğer zincirlerde ihraç edilen USD₮ ile aynıdır. Token basitçe Tether'in rezervlerinin ve teminatlarının 1 ABD dolarına yönelik bir talebi temsil etmektedir. Alameda'nın Solana'ya yoğun katılımı, USD₮'nin işleyişinin ve USD₮ ihracının temel dinamiklerini hiçbir şekilde etkilememektedir.

 

“Solano üzerindeki USDt doğrudan Tether tarafından ihraç ediliyor. Sadece spekülasyon yapıyorum, ancak borsalar FTX ile Alameda ve Solana arasında çok fazla bağlantı görüyor olabilir. Ortada çok fazla gerilim var.”

 

Bu borsalardaki USD₮ mevduatlarını askıya alma hamlesi muhtemelen FTX, Alameda ve Solana arasındaki yoğun bağlantılardan kaynaklanmaktadır. USD₮ sahipleri USD₮'yi Tether ile dönüştürmek isterlerse, hala bunu yapabilirler.  Solana'daki USD₮, başka herhangi bir blok zincirindeki USD₮ ile eşdeğerdir, Solana tarafından ihraç edilmemiştir ve Alameda veya FTX tarafından rezerve edilmemektedir.

 8 Yıllık İstikrar 

 Tether, kripto para piyasalarındaki büyük dalgalanmalara karşı dayanıklı şekilde tasarlanmıştır. FTX olayı birçok açıdan kendine has bir durum olsa da, Tether ya da USD₮ açısından hiçbir risk teşkil etmemektedir.

 

Tether normal şekilde çalışmaya ve talep edilen geri ödemeleri işleme almaya devam etmektedir. Tether'in FTX veya Alameda'dan etkilenmesi söz konusu değildir (ve Genesis'ten de etkilenmesi söz konusu değildir).

 

Tether, bu zorlu zamanlarda yatırımcılara güvenilir bir token şeklinde dolar sunmaya devam etmeyi heyecanla sürdürüyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı