DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Torba yasa bu hafta Meclis’e gelecek

Torba yasa bu hafta Meclis’e gelecek
03.12.2023 22:56
36
A+
A-

Torba yasa bu hafta Meclis’e gelecek

Ekonomik faaliyetleri kapsayan torba yasa, bu hafta TBMM’ne bu hafta gelecek. Meclis’te yapılacak görüşmelerin ardından oylanarak yasalaşması bekleniyor. Toplumsal ve sosyal güvenlik alanında yapılması beklenen yasalar ise seçime kadar yapılması beklenen başka bir torba yasada yasalaşması öngörülmektedir.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen 80 maddelik torba yasada fahiş fiyatla mücadele, deprem bölgesinde inşaat ve yapı malzemelerini yüksek fiyattan satan işletmeler için cezaları 10 kat artırma, ileri tarihli çeklerde vade öncesi ibraz yasağı uzatılması, şans oyunlarında ikramiye dağıtım oranının üst sınırı yüzde 93’e çıkartılması, kur koruma mevduat hesaplarına  düzenleme, kurumlar vergisinin istisna süresi 30 Haziran 2024’e uzatılması yer almaktadır.

Ayrıca emeklilere tek seferlik 5 bin liralık ödeme düzenlemesi de komisyonda görüşülerek torba yasaya ek madde olarak eklenmesi kabul edilmişti. Buna göre çalışmayan emeklilere kasım ayının ilk çeyreğinde tek sefere mahsus olarak 5 bin lira ödeme yapılması, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçerek TBMM Genel Kurulu’nda değerlendirilecek.

Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam eden görüşmesi sona erdi. Kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Düzenleme, konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin genel esaslara, izin belgesi düzenlenmesine, idari yaptırımlara ve turizm amaçlı kiralanan konutların tabi olacağı mevzuata ilişkin hükümleri kapsıyor. Tek seferde 100 günden fazla süreli yapılan kiralamalar ise teklifin kapsamı dışında tutuldu. Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi alınması gerekecek. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığınca nitelikleri belirlenen plaket, turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılmasına karar verildi. İzin belgesi sahibi, gerçek kişi ise ölüm tarihinden itibaren 3 ay içerisinde mirasçılar tarafından başvuruda bulunulmaması veya tüzel kişi ise tüzel kişiliğinin sona ermesi durumunda izin belgesi geçersiz hale gelecek. Ancak kullanıcıların hakları, sözleşme süresi sonuna kadar devam edecek.