DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Türkiye Finans 2023 yılında ülke ekonomisine 156 milyar liralık destek sağladı

Türkiye Finans 2023 yılında ülke ekonomisine 156 milyar liralık destek sağladı
16.02.2024 10:21
9
A+
A-

Türkiye Finans 2023 yılında ülke ekonomisine 156 milyar lira katkı sağlarken, aktif büyüklüğünü 240 milyar liraya yükseltti. Müşterilerinin birikimlerini değerlendirebilecekleri ürünler sunmaya devam eden banka, toplanan fonları bir önceki yıla oranla yüzde 72 artırarak 177 milyara ulaştırdı.

 

Türkiye Finans 2023 yılı mali bilançosunu KAP’a açıkladı. 15 Şubat tarihinde yapılan açıklamada banka, kullandırılan fonları yüzde 49 artış ile 122 milyar lirayagayri nakdi finansmanları ise yüzde 80’lik artışla 34 milyar liraya ulaştırarak Türkiye ekonomisine ayırdığı kaynağı 156 milyar liraya yükselttiğini duyurdu. Güçlü sermaye yapısını geçtiğimiz yıl da sürdürdüğünü bildiren Türkiye Finans, yasal öz kaynaklarını bir önceki yıl sonuna göre yüzde 70 gibi güçlü bir oranda büyüterek 28 milyar liraya ulaştırdı.

 

İhracatta Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı

Küresel ölçekte yaşanan enflasyon, düşük büyüme, 6 Şubat Depremleri, sıkı mali koşullar ve zayıf ticari büyüme gibi zorluklara rağmen Türkiye’nin 2023’te yüzde 4,1 oranında büyüdüğünü dile getiren Türkiye Finans Genel Müdürü Murat Akşam şu değerlendirmeyi yaptı: “Ülkemizin son 13 çeyrektir kesintisiz büyüme trendini sürdürmesi, geçen yılın tamamında ise Cumhuriyet tarihi rekorunu kırarak ihracatını yaklaşık 256 milyar dolara ulaştırması, ülkemizin sürdürülebilir bir ekonomi inşasındaki kararlılığını teyit ediyor. Bizler de katılım finans sisteminde yer alan bir kurum olarak her zaman olduğu gibi bu dönemde de üretim ve ticaretin içinde olma kararlılığımızı sürdürdük ve 2023 yılında ülke ekonomisine 156 milyar liralık destek sağladık. Özünde üretim ve reel sektörü desteklemek olan katılım bankacılığı üretim ve ihracat iştahının arttığı bu dönemde sektördeki payını büyütmeye devam etti.”

‘Üretimi ve ticareti destekledik, insan odaklı bankacılık anlayışımızla kalkınmaya destek verdik’

Türkiye Finans olarak katılım finans sisteminin özünde yer alan üretimi, ticareti ve ihracatı destekleme önceliklerimiz, dijitalleşme yatırımlarımız, insan odaklı bankacılık anlayışımızla, 2023’te de sosyal ve ekonomik kalkınmanın bayraktarlığını yaptıklarına dikkat çeken Akşam, Bankanın açıklanan mali bilançosu hakkında şunları söyledi:

“Sürdürülebilir ve kârlı büyüme stratejisini bu yıl da korumayı başaran Türkiye Finans hem bireysel hem de ticari tarafta ülke ekonomisine verdiği güçlü finansman desteğini sürdürdü. 2023 yılı, ekonomideki tüm değişkenlere rağmen aktiflerimizi 240 milyar liraya ulaştırdığımız başarılı bir dönem oldu. Bankamız müşterilerinin fonlarının değerlerine değer katmak amacıyla sunduğu birçok fon toplama ürünü ile toplanan fonlarını yıllık %72 artışla 177 milyar liraya yükseltirken, fon toplama ürünlerinde %68 pay ile en önemli katkıyı veren ve fon toplama ürünlerinin amiral gemisi olan katılma hesaplarını yıllık %101 yükselterek 120 milyar lira seviyesine ulaştırmıştır. Ayrıca TL cinsinden toplanan fon büyüklüğünü %88 artışla 99 milyar liraya artırırken TL katılma hesaplarını da %103 gibi kayda değer bir şekilde büyüterek 85 milyar lira seviyesine ulaştırmıştır.

 

 

 

Artan fon kaynağını finansman hacmini büyütmek için kullanan bankamız, topladığı fonlarla ekonominin can damarı olan firmaları finanse ederek reel sektörün ve ticaretin devamlılığında pay sahibi olmuştur. Banka olarak kullandırılan fonlarımızı %49 artış ile 122 milyar liraya, gayri nakdi finansmanlarımızı ise yüzde 80’lik artışla 34 milyar lira gibi yüksek bir seviyeye ulaştırmamızda bu stratejinin payı büyüktür. Tüm bu veriler ışığında sürdürülebilir büyümenin devamı için gerekli olan güçlü sermaye yapısını koruyan kurumumuz, yasal özkaynaklarını %70 gibi güçlü bir oranda büyüterek 28 milyar liraya yükseltmeyi başarmıştır.”

 

‘Müşteri deneyimini mükemmelleştirecek adımlar attık’

İnsan odaklı teknoloji ve bankacılık anlayışıyla, rekabetin en önemli unsuru haline gelen daha dijital ve mükemmel müşteri deneyimi sunabilmek ve operasyonel mükemmellik skorlarını artırmak için 2023’te bir dizi önemli atılım gerçekleştirdiklerini belirten Türkiye Finans Genel Müdürü Murat Akşam, şu bilgileri verdi: Öncü dijital bankacılık vizyonumuz doğrultusunda, müşterilerin tüm ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak şekilde gömülü finans sistemine entegre olarak çeşitli e-ticaret platformlarında bankacılık hizmeti sunmaya başladık. eXtra Limit, ihtiyaç finansmanı, yatırım ürünleri gibi yenilikçi ve rekabetçi ürün ve hizmetlerle müşteri tabanını genişlettik. RPA (Robotik Süreç Otomasyonu) teknolojilerini entegre etmemiz sayesinde, önceden tanımlanmış verileri derleme, rapor oluşturma gibi rutin görevler, yazılımlarla otomatik olarak yapılır hale geldi. Dijital Bankacılık İş Grubumuza bağlı olarak Dijital Dönüşüm Teknolojileri Ofisi kurduk. Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi’ne (TRAI) üye olarak yapay zekâ ekosistemindeki oyuncularla ortak projeler geliştirmeye başladık. Çağrı Merkezi ekibimiz bu inisiyatifte yer alan ve yapay zekâ araçları geliştiren ekiplerle çalışıyor. Gelişmiş bir chatbot projesinin testlerini yapmaya, ayrıca belgeleri taramak ve sınıflandırmak için karmaşık derin öğrenme yapay zekâ teknolojisi olan IDP projesine başladık. Yapay zekâ destekli dijital teknolojilerimiz çalışan ve müşteri deneyimini mükemmelleştirirken operasyonel verimliliğimizi de artırmaya devam ettik. 2023’te bankamızda aylık ortalama işlem hacmimizin yalnızca %6’sı şubelerimizde, müşteri edinimlerimizin 3’te 1’i dijital kanaldan gerçekleşti.”

“Şimdi Dayanışma Vakti” dedik ve depremin ilk gününden itibaren sahada olduk

Türkiye Finans olarak deprem felaketinin ilk anlarından itibaren ‘Şimdi Dayanışma Vakti’ diyerek ilgili kurum ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde çalışarak, bölgeye destek verdiklerini ifade eden Türkiye Finans Genel Müdürü Murat Akşam sözlerini şöyle tamamladı: “Cumhuriyetimizin 2. yüzyılına girerken, öncü dijital teknolojilerle daha kapsayıcı, üretken, sürdürülebilir bir ekonomi inşası için tüm imkânlarıyla seferber olarak milli üretim ve ihracat hedeflerini destekleyen bir kurum olmayı sürdüreceğiz. 2023 yılında güçlü dijital bankacılık teknolojileri ve iş modelleriyle bankamızın rekabetteki konumunu daha da sağlamlaştırmasına, aldığımız yerel ve uluslararası ödüllerle itibarımızı artırmamıza ve başarılı finansal performansımıza katkı sağlayan tüm Türkiye Finans ailesine ve tüm değerli paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.”