DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
32°C
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C

Türkiye’de çocuklar büyüyünce astronot olmak istiyor

Türkiye’de çocuklar büyüyünce astronot olmak istiyor
10.06.2024 21:02
12
A+
A-

Birbirinden farklı ve macera dolu uzay setleriyle yıllardır çocukların uzay hayallerine renk katan The LEGO Group’un araştırmasına göre, Türkiye’de çocukların uzaya olan ilgileri, hatta uzaya gitme planları dünya ortalamasının üzerinde. Türkiye’de çocukların meslek tercihlerinde astronot olmak bir seçenek olarak sıkça karşımıza çıkıyor. Diğer yandan bir uzaylı ile tanışmak ve uzayda çalışmak da çocukların büyük hayalleri arasında. LEGO Türkiye tam da bu yüzden çocukların uzay hayallerini bir sanat eserine dönüştürerek Türkiye genelindeki LEGO® Mağaza vitrinlerine taşıdı. Temmuz ayı sonuna kadar vitrinler uzay teması ile renklenecek ve AR filtresi ile uzay, çocukların gözlerinde adeta canlanacak

 

Bilim insanları, evrenin yalnızca yüzde 4’ünün keşfedildiğini ve yalnızca 646 kişinin dünyanın ötesini şahsen gördüğünü öngörüyor[1]. Buna bağlı olarak The LEGO Group, Alfa Kuşağı’nın kozmosu arama hevesinin, evrenin henüz keşfedilmemiş yüzde 96’sını keşfetmenin anahtarı olabileceğini söylüyor. 50 yılı aşkın bir süredir kozmostan ilham alan The LEGO Group, çocukların uzaya olan merakını LEGO® yapım parçalarının yaratıcı gücü ile birleştiriyor. Marka bu yıl, maceracıları yıldızları gözlemlemeye ve takımyıldızlarını tespit etmeye davet eden LEGO® Friends Yıldız Gözlemleme Kamp Aracı ve çocukların yeni dünyaları keşfetmesine olanak tanıyan LEGO® City Uzay Keşif Robotu ve Uzaylı Canlı gibi, çocukların yeni dünyaları keşfetmelerine olanak tanıyan ve onların yaratıcı potansiyellerini ortaya çıkaran uzay temalı yeni setleri çocuklarla buluşturdu.

Türkiye’de çocukların uzaya ilgisi dünya ortalamasının üzerinde 

Dünya genelinde Alfa Kuşağı’ndan 14,000’den fazla, Türkiye’de ise 1,000 çocuğun katıldığı LEGO Uzay Araştırması’na göre[2], Türkiye’de çocukların uzaya ilgisi dünya ortalamasının üzerinde. Öyle ki çocukların meslek seçimlerinde ilk akla gelenlerden mesleklerden biri astronot olmak. Dünya genelinde araştırmaya katılan çocukların yüzde 54’ü büyüyünce astronot olmak isterken, Türkiye’de ise çocukların yüzde 73’ü büyüyünce astronot olmak istiyor. Uzay yolculuğu da Türkiye’de çocukların büyük hayalleri arasında. Dünya genelinde çocuklar arasında uzaya gitmek isteyen çocukların oranı yüzde 76 ilen, bu oran Türkiye’de 87’ye çıkıyor. Hatta Türkiye’de çocukların yüzde 74’ü, bir uzaylıyla tanışmak ve yüzde 69’u da uzayda çalışmak isteyebileceklerini dile getiriyor. Türkiye’de çocukların %91’i gezegenler, yıldızlar ve galaksiler gibi yeni şeyler bulmanın ilginç olduğunu söylerken, %90’ı da yürümenin yani sıfır yer çekimini deneyimlemenin çok ilginç olabileceğini düşünüyor.

 Tüm Türkiye’de LEGO® Mağazaları çocukların uzay hayallerine ev sahipliği yapıyor

LEGO Türkiye ve Onaranlar Kulübü iş birliği ile mayıs ayı itibariyle Müze Gazhane, Moda, Nişantaşı, Abbasağa ve Feriköy olmak üzere İstanbul’un beş farklı noktasında şehrin duvarları 3D uzay temalı sokak yerleştirmelerine büründü. Çocuklar ve içindeki çocuğu kaybetmeyen uzay meraklısı yetişkinler, İstanbul duvarlarında LEGO yapım parçalarının renkli ve maceracı ruhunu yansıtan uzay yerleştirmelerinin keşfine devam ediyor. Diğer yandan, kendi uzay hayallerini LEGO Türkiye ile paylaşan çocukların uzay tasarımları da sanatçı Dilara Akbal tarafından yeniden yorumlandı ve bir sanat eserine dönüşerek tüm Türkiye’de LEGO Mağaza vitrinlerine taşındı. Temmuz sonuna kadar mağaza vitrinlerinde yer alan uzay tasarımları, Instagram üzerinden özel olarak tanımlanan bir Artırılmış Gerçeklik (AR) filtresi ile canlanıyor ve çocuklar için uzayı gözlerinin önüne getiren bir animasyona dönüşüyor.

New York’ta da gökyüzü çocukların uzay hayalleriyle süslendi 

The LEGO Group, dünyanın dört bir yanındaki çocuklardan evreni nasıl keşfetmek istediklerine dair tasarımlarını paylaşmalarını istedi. Daha sonra İngiltere, Danimarka, Amerika gibi ülkelerin yanı sıra Hong Kong’dan bu yarışmaya katılan 6-13 yaş aralığında 6 çocuğun LEGO yapım parçaları ile inşa edilen uzay keşif araçları, New York’un plazalarını yansıtan en meşhur siluetinin üzerinde uçtu. Tüm zamanların en çok fotoğrafı çekilen bu siluet[3], uzun yolculuklar için atıştırmalık çekmecesi ile tamamlanan ve kelebek kanatlarıyla desteklenen bir uzay yatağının, ayda yürüyen bir kaplumbağa uzay gemisinin, uzayın çepeçevre görülmesini sağlayan 360 pencereli bir bir köpek uzay gemisi ve sırt roketi taşıyan bir dinazor gemisi gibi çocukların hayallerindeki uzay keşif araçlarına ev sahipliği yaptı.