DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Uluslararası Homeros Festivali'ne Muhteşem Açılış

Bayraklı Belediyesi tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen Uluslararası Homeros Edebiyat/Sanat Festivali muhteşem bir gala ile başladı.

Uluslararası Homeros Festivali'ne Muhteşem Açılış
30.09.2023 12:30
130
A+
A-

Bayraklı Belediyesi tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen Uluslararası Homeros Edebiyat/Sanat Festivali muhteşem bir gala ile başladı. Festivalin onur konukları Zülfü Livaneli, Ataol Behramoğlu ve Valeriu Stancu’nun yanı sıra, yerli ve yabancı onlarca sanatçının katıldığı gecede müzik şöleni yaşandı. Livaneli, unutulmaz eserlerini Bayraklılılar için seslendirdi! Sanatçılar uzun süre ayakta alkışlandı. Başkan Serdar Sandal, “Homeros Edebiyat ve Sanat Festivali yaşama, kente ve insana bakışımıza dair bir yansımadır. Bayraklı’yı marka kente dönüştürüyoruz” dedi.

 

EDEBİYAT VE SANAT DÜNYASI BULUŞTU

Bayraklı 2’nci Uluslararası Homeros Edebiyat/Sanat Festivali Tepekule Kongre Merkezi’nde düzenlenen gala gecesi ile başladı. 3 gün sürecek festivalin açılış gecesinde edebiyat ve sanat dünyasının önemli isimleri bir araya geldi. Katılımcıları kırmızı halıda antik dönem figürlerini anımsatan cansız mankenler ve kostümlü sahne sanatçıları karşıladı. Gala etkinliğinin sunumunu Sinema Oyuncusu Gülsen Tuncer yaptı. Dans gösterileriyle başlayan muhteşem gecede yerli-yabancı ünlü şairlerin okuduğu şiirler beğeniyle dinlendi.

 

ZÜLFÜ LİVANELİ BÜYÜLEDİ

Gecede Teyfik Rodos, Barış İnce, Zeynep Halvaşi ve Görkem Ezgi Yıldırım Edebi Şarkılar konseriyle kulakların pasını sildi. Konserin finalinde, aynı zamanda festivalin onur konuğu olan Zülfü Livaneli sahneye çıktı. Unutulmaz eserlerini Bayraklılılar için seslendiren Livaneli ve sahneyi paylaştığı sanatçılar, uzun süre ayakta alkışlandı.

 

BAYRAKLI’YI MARKA KENTE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk cumhuriyetin geleceğinin sanat ve bilimle korunabileceğini bizlere miras bıraktı. Bizler, Bayraklı Belediyesi ailesi olarak bu mirasın farkındayız. Bizim bir hayalimiz var, o da Bayraklı’yı hak ettiği ulusal ve evrensel ölçekteki yere taşımak ve bunu kalıcı kılmak. Bayraklımızı marka kente dönüştürüyoruz. Tarihsel bilinç ve inançla, Bayraklı’ya ilk tuğlayı koyan insanın heyecanına, Cumhuriyetimizin 2. yüzyılını karşılayacak olmanın onurunu da ekliyor, bu kadim tarihin her basamağını kültür ve uygarlık mirasımızın vazgeçilmezleri olarak tanımlıyoruz. Evrensel ozanımız Homeros’a adadığımız 2. Bayraklı Uluslararası Homeros Edebiyat ve Sanat Festivali yaşama, kente ve insana bakışımıza dair bir yansımadır. Özgür düşünce, bağımsız sanatın temsilcileri ve ürünleri sayesinde onurlanacak buluşmamız, bir yandan bugüne anlam katarken bir yandan da geleceğe dair önemli deneyimler kazandıracaktır. Festivalimizi bundan sonraki her yıl genişleteceğimizden kuşkunuz olmasın” diye konuştu.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu “Böyle güzel bir festivalde, yaşadığımız güzel toprakların değerini bizlere hatırlattığı için Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ve ekibine çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

Kültür ve Turizm İzmir İl Müdürü Murat Karaçanta, Bayraklı Belediyesini kutlayarak, “Homeros antik dünyanın en büyük şairidir. Birçok kent ona sahip çıkar. Ama Anadolulu ve İzmirlidir. Bugün Bayraklı Belediyemizin düzenlediği festival ile kentimizin ufkuna yeni ufuklar katacak ve Homeros’u doğduğu kentte anacağız” dedi.

 

ÜLKE YOKSA BİZ YOKUZ

Şair Ataol Behramoğlu, “Atatürk’e dil uzatanlar alçaktır, vatan hainidir… Bilinmelidir ki; ülke yoksa biz yokuz. Yarım asırdır yoldaşım Zülfü Livaneli ile birlikte yurdumuza olan bağlılığımızı omuz omuza sürdürüyoruz ve bu ölene kadar da böyle olmaya devam edecek. Bir tek şey var yapılacak. Amansız kötülüğü ancak örgütlü iyilik yok edebilir” dedi.

 

TÜRKİYE’NİN İTİCİ GÜCÜYÜZ

Zülfü Livaneli, “Mustafa Kemal Atatürk bu ülkenin kilit taşıdır. Son 20-30 yıldır Atatürk’ün hatıraları, emanetleri yok edilmeye, unutturulmaya çalışılsa da hiçbir zaman umudumu kaybetmedim. Biz Türkiye’nin itici ve yaratıcı gücüyüz. Biz azınlık değil, çokuz ve bizi kimse yenemez” dedi.

 

Şair Valeriu Stancu ise, “40 yılı aşkın edebiyat hayatımda yazdıklarımı onurlandırarak Homeros ödülüne layık gören tüm festival komitesine ve bu güzel etkinlikte bizi bir araya getiren başkanımıza teşekkür ederim” dedi.

 

KİMLER KATILDI?

Galaya ev sahibi Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, eşi Aylin Sandal ve oğlu Yağız Sandal’ın yanı sıra; CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu, Kültür ve Turizm İzmir İl Müdürü Murat Karaçanta, CHP Bayraklı İlçe Başkanı Didem Gültekin, besteci ve yazar Zülfü Livaneli, şair ve yazar Ataol Behramoğlu, şair Valeriu Stancu, televizyon programcısı, sunucu Metin Uca, festival koordinatörü ünlü şair Tuğrul Keskin, şair ve yazarlar Hidayet Karakuş ile Nedim Gürsel, oyuncu Altan Gördüm, gazeteci Ünal Ersözlü, yazar, gazeteci ve belgesel yönetmeni Nebil Özgentürk, edebiyat ve sanat dünyasından çok sayıda davetli ve bine yakın sanatsever katıldı.

 



Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı