DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Vergi tarifesi adaletsizliği

Vergi tarifesi adaletsizliği
09.01.2024 09:26
13
A+
A-

Vergi tarifesi adaletsizliği

Artan enflasyon ve maaşlarla beraber çalışanlar vergi dilimlerine çabuk ulaşmaktadır. Çalışanların daha kısa sürede vergi dilimi atlayarak net kazançlarında düşüşle karşılaştığını belirten Datassist Mevzuat ve Eğitim Sorumlusu Yılmaz Dayar “ücretlerde yapılan artışa kıyasla yıl ortasında gelir vergisi dilimlerinde herhangi bir güncelleme yapılmadı” dedi.

Mevcut asgari ücret vergi tarifesi hakkında konuşan Datassist Mevzuat ve Eğitim Sorumlusu Yılmaz Dayar şunları söyledi:

“Geçtiğimiz son iki senede yüksek enflasyon nedeniyle asgari ücrete yapılan yıl ortası zamlarıyla beraber diğer ücretli olarak nitelendirilen asgari ücretten yüksek gelire sahip tüm çalışanların ücretlerinde artış yaşandı. Ancak ücretlerde yapılan artışa kıyasla yıl ortasında gelir vergisi dilimlerinde herhangi bir güncelleme yapılmadı. Dolayısıyla çalışanlar daha kısa sürede vergi dilimi atlayarak net kazançlarında düşüşle karşılaştı ve aldıkları zamların etkisinden ekonomik anlamda tam olarak yararlanamamış oldu.

Yılmaz Dayar: “Yaklaşık 160 kat kazanç olması gerekir”

Bununla beraber asgari ücretli 2024 yılının temmuz ayında yani yıl sonuna gelmeden, henüz yıl ortasında %20’lik vergi dilimine geçiş yapmış olacak. Geçmişe baktığımızda gelir vergisi dilimlerindeki aralık çok daha uzundu. Örneğin 2005 yılında %35’lik vergi dilimine geçmek için bir çalışanın dönemin asgari ücreti olan 488,70 TL’nin yaklaşık 160 katı bir kazanca sahip olması gerekirken 2024 yılında 20.002,50 TL asgari ücret üzerinden aynı oranlamayı yapınca sonuç 44 katı olarak çıkıyor.

Sonuç olarak mevcut vergi tarifesinin güncel asgari ücret tutarını da göz önünde bulundurularak daha yüksek tutarlarda ve buna uygun şekilde aralıklarda belirlenmesi vergi tarifesi adaleti konusunda daha uygun olacağı kanısındayım.”