DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

VERİLER FED’İ DESTEKLİYOR

VERİLER FED’İ DESTEKLİYOR
14.02.2024 10:47
12
A+
A-

Haftanın en önemli verisi olan ABD TÜFE rakamı Ocak ayında %0,3 artış gösterdi. Böylece 12 aylık enflasyon rakamı %3,4’ten %3,1 seviyesine geriledi. Ancak piyasa beklentisi enflasyonun %2,9’a gerileyeceğine işaret ediyordu. Dolayısıyla tahminlerin belirgin şekilde üzerinde bir rakam ortaya çıkması ABD tahvil faizlerini yukarı taşırken risk iştahının ise törpülenmesine neden oldu.

Dünkü bültenimizde de dikkat çektiğimiz gibi geçen hafta açıklanan ve enflasyon açısından önemli bir gösterge olan ISM hizmet endeksinin piyasa beklentisini de geride bırakarak 50,5’ten 53,4 seviyesine yükselmiş olması enflasyon açısından yukarı yönlü risklere işaret ediyordu. Dolayısıyla verilerin aslında birbiri ile uyumlu bir tablo ortaya koyduğunu söyleyebiliriz. Yüksek enflasyonun en büyük etkisini ise faiz indirimi beklentilerinde gördük. Verinin ardından Mayıs ayında faiz indirimi olasılığı %30’un altına gerilemiş durumda.

 

TL: Yurt içinde günün en önemli konu başlığı olan cari işlemler dengesi Aralık ayında 3 milyar doların üzerinde olan piyasa beklentisinden çok daha iyimser bir tablo çizerek 2,1 milyar dolar açık verdi. Önceki yılın aynı döneminde 6,1 milyar dolar açık söz konusuydu. Böylece Türkiye 2023 yılını 45,2 milyar dolarlık cari açıkla noktalamış oldu. Bunda özellikle önceki yıla kıyasla enerji maliyetlerinin azalması ve turizm gelirlerinin artması önemli rol oynadı. Yakalanan trend ve olası yeni önlemler düşünüldüğünde bu yılın sonunda 12 aylık açığın 30-35 milyar dolar civarında olması beklenebilir. USD/TL kurunda ise hafif yukarı yönlü eğilimin devam ettiğini ve kurun dün ağırlıklı olarak 30,72 TL’nin üzerinde seyrettiğini gördük.

 

Borsa İstanbul: İyimser görünümünü korumaya çalışan BIST-100 endeksi dün güne bir kez daha artı bölgede başlayarak 9220 puan sınırına kadar yükseldi. Ancak son dönemde kuvvetli bir performans sergileyen endeks daha fazla güç kazanmakta başarılı olamazken ABD enflasyon rakamı sonrasında küresel piyasalardaki bozulmaya paralel olarak zayıflığın arttığını ve kapanışın %2’ye yakın eksi ile yapıldığını gördük. Günlük bazda bakıldığında bu geri çekilme 3 Ocak’tan bu yana karşılaştığımız en belirgin değer kaybı oldu. ASELS, SASA, HEKTS ve GUBRF gibi şirketlerin göreceli dirençli görünümü ise endeksin daha fazla baskı altında kalmasını engelledi. Son haftalarda oluşan güçlü tablo ve endeksin aşırı alım bölgesinde olduğu düşünüldüğünde dünkü geri çekilmeyi son derece olağan buluyoruz. Şimdilik net bir trend değişikliği olmamakla birlikte geri çekilmenin devam edip etmeyeceği dikkatle izlenecektir. Bugün yurt içinde önemli bir gündem maddesi bulunmazken siyaset tarafında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mısır temaslarını takip edeceğiz.