DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Yılmaz Gruda'yı Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi'nden uğurluyoruz

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, aktör, yönetmen, çevirmen, oyun yazarı ve şair Yılmaz Gruda’yı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor.

Yılmaz Gruda'yı Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi'nden uğurluyoruz
27.07.2023 11:10
167
A+
A-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, aktör, yönetmen, çevirmen, oyun yazarı ve şair Yılmaz Gruda’yı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor. Kederli ailesine, tüm sevenlerine ve Türk Tiyatrosu’na başsağlığı dileriz.

Yılmaz Gruda için 27 Temmuz Perşembe günü saat 15.00’te İBB Şehir Tiyatroları Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde tören düzenlenecektir.

Sanatçı, Karacaahmet Şakirin Camii’nde ikindi namazını müteakiben kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecektir.

 

YILMAZ GRUDA

 

Aktör, yönetmen, çevirmen, oyun yazarı ve şair Ahmet Yılmaz Gruda, 14 Temmuz 1930 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi.

Ankara Ticaret Lisesindeki eğitim sürecini yarıda bırakarak devlet memuru olan Yılmaz Gruda’nın yazdığı şiirler, 1950’li yıllarda, çeşitli dergilerde yayımlanmaya başladı. 1956 yılında girdiği Cep Tiyatrosu’nda başlayan oyunculuk serüveni, Ankara Devlet Tiyatrosu’na ait Küçük Tiyatro’da devam etti.

Ankara Meydan Sahnesi ve Nisa Serezli topluluklarında görev yaptı. Muammer Karaca Tiyatrosu’nu yönetti. Attila İlhan ile birlikte şiirde mavi hareketini yarattı. Oyun çevirilerinin yanı sıra kendi yazdığı oyunları da sahneye koydu. Çarmıhtaki Yeni Mehmet, Çerçi Zeus, Sultan Abdülaziz Vakası gibi edebiyatın farklı alanlarında değerlendirilebilecek sevilen eserlere imza attı. Oyunculuğa tiyatronun yanı sıra beyazperde de devam eden Gruda, 1958’den 2023’e kadar sayısız sinema filminde rol aldı. En son Üç Günlük Dünya, Mahalleden Arkadaşlar, Rüzgargülü filmlerinde izlediğimiz Gruda,ekranlarda da İşler Güçler, Rumi, Yabancı Damat, Kavak Yelleri gibi dizilerle izleyiciyle buluştu. 70. Sanat yılında yazıp yönettiği Gülmeye Geldik Dünyaya oyununu sahneye koydu. 2020’de Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda Çehov’un Evliliğin Halleri’ni çeviren, derleyen, yöneten ve aynı zamanda oyuncu olarak 90 yaşında sahnede yer aldı. Sanattan ve yaşamdan hiç kopmayan usta sanatçı, bir öğretmen ve mentor olarak gençlere her zaman destek ve örnek oldu.

 

ÖDÜLLERİ

 

1999: Behçet Aysan – Şiir Ödülü – Çerçi Zeus

2003: Cumhuriyet Gazetesi, Yunus Nadi Ödüllü – “Marathon “Bir Uzun Koşu”

2016: Altın Portakal Film Festivali – Yaşam Boyu Onur Ödülü

2018: Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri – Onur Ödülü

2021: Harput Kısa Film Festivali – Yaşam Boyu Onur Ödülü

 

İstanbul Şehir Tiyatrolarında Yılmaz Gruda’nın çevirisini ve uyarlamasını yaptığı oyunlar;

  • Ayı Madved 1963 (çeviri)
  • Bir Evlenme Teklifi 1981 (çeviri)
  • Ayı (çeviri)
  • Sayfiyede Yaz (çeviri)
  • Pinokyo 1966-67 VE 2011-12 SEZON  (OYNANMIŞ) (uyarlayan)
  • Küçük Prenses Sara 1967-68 (OYNANMIŞ) (uygulayan)
  • Kuğunun Şarkısı 2022 (OYNANMIŞ) (çeviren)

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı