DOLAR
32,2959
EURO
34,6960
ALTIN
2.408,02
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C

YÖNÜ İSTİHDAM RAKAMLARI BELİRLEYECEK

YÖNÜ İSTİHDAM RAKAMLARI BELİRLEYECEK
05.01.2024 11:57
15
A+
A-

Fed’in para politikasını belirlerken izlediği başlıca göstergeler arasında yer alan aylık istihdam verileri TSİ 16.30’da açıklanacak. Önceki ay 199 bin kişi artış gösteren tarım dışı istihdamın 175 bin kişi artması beklenirken işsizlik oranının ise %3,7’den %3,8’e yükseleceği tahmin ediliyor. Enflasyon açısından önemli bir gösterge olan saatlik kazançlardaki artışın ise yıllık bazda %4,0’ten %3,9’a gerileyeceği öngörülüyor.

Piyasalar Fed’den Mart ayında faiz indirimi beklemeye devam etse de özellikle son toplantı tutanaklarının ardından indirim ihtimalinin daha düşük bulunduğunu görüyoruz. Bu kapsamda bir hafta önce %70’in üzerinde seyreden indirim olasılığı %60’a yaklaşmış durumda. Son dönemde kuvvetli bir tablo çizen istihdam verilerinin bu eğilimini devam ettirmesi piyasa beklentisinin daha da törpülenmesine ve risk iştahının daralmasına neden olabilir. Dolayısıyla piyasalar için en pozitif senaryo 175 binlik beklentiye paralel veya bu beklentinin hafif altında bir rakam görmemiz olacaktır. Beklentiyi aşan bir rakam ise en azından önceki ayki gerçekleşmenin (199 bin) altında kalırsa ivme kaybına işaret edeceği için daha sınırlı bir baskı yaratabilir.

 

TL: TL Eylül 2023’ten bu yana olduğu gibi sınırlı değer kayıplarına devam ederken ilk haftalar itibarıyla bakıldığında Ocak ayında yaşanan kayıplar daha belirgin bir zayıflık gösterdi. Hafta içinde açıklanan Aralık ayı enflasyonu ise TÜFE’nin 2023’ü TCMB’nin yıl sonu tahmini olan %65’in altında noktaladığını göstererek TL açısından daha ılımlı bir zemine işaret etmişti. Yurt dışında ise piyasalar Fed’den Mart ayında faiz indirimi beklemeye devam etse de tutanaklar başta olmak üzere verilen mesajların bu yönde net bir tablo ortaya koymaması özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri açısından şartları zorlaştıran bir tablo çiziyor. Oluşan bu tablonun TL’ye de negatif yandığını söyleyebiliriz. Öte yandan TCMB her Perşembe olduğu gibi rezervlerini açıkladı. Buna göre brüt döviz rezervi 29 Aralık haftasında 4,7 milyar dolar azalarak 92,8 milyar dolara gerilerken altın rezervi ise 48,2 milyar dolara yükseldi. Böylece toplam rezervler 145,5 milyar dolardan 141,1 milyar dolara geriledi ve 12 hafta süren artış serisi sonlanmış oldu.

 

Borsa İstanbul: Borsa İstanbul yıla yukarı yönlü bir başlangıç yapmış olsa da sonrasında inişli çıkışlı bir görünüm sergilenmesi anlamlı bir trend yakalanmasına izin vermedi. Önceki günkü sert geri çekilmenin ardından dün gelen %1,8’lik tepkiyi önemli bulsak da görünümün net şekilde iyileştiğini söylemek güç. Bu noktada endeksin hala kısa vadeli ortalamalarının altında seyretmesini dikkat çekici buluyoruz. Hafta başından bu yana yukarı yönlü denemelerde aşılamayan 7650 puanın üzerinde kapanış yapılıp yapılamayacağının ise kısa vadeli görünüm açısından ipuçları vereceğini düşünüyoruz. Bu seviyenin üzerinde yapılabilecek olası bir kapanış gelecek haftaya daha iyimser bir zeminde başlanmasını sağlayabilir.

ETİKETLER: