DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

Akıllı Saatler Uyku Düzeninizi Nasıl Takip Ediyor?

Akıllı Saatler Uyku Düzeninizi Nasıl Takip Ediyor?
02.11.2023 13:15
124
A+
A-

Uyku izleme, modern akıllı saatlerin ayırt edici özelliklerinden biridir. Uyku düzeninizi takip etmek için jiroskop sensör teknolojisini kullanırlar ve gece dinlenme zamanınızdan ne kadar iyi yararlandığınıza dair bir okuma oluştururlar. Peki, akıllı saatin nasıl çalıştığını ve uyku düzeninizi takip etmede gerçekten etkili olup olmadığını hiç merak ettiniz mi? Eğer sizin de aklınızda bu merak varsa, o zaman doğru yere geldiniz. Bu kısa ama bilgilendirici blogda sizlerle paylaşacaklarım sizi aydınlatacak ve akıllı saatten elde edilen sonuçlara tam olarak güvenip güvenemeyeceğinizi belirlemenize yardımcı olacak. Öyleyse daha fazla gecikmeden bugünkü tartışmamıza geçelim!

Akıllı saatler uyku düzeninizi nasıl takip ediyor?

Akıllı saat, uyku düzeninizi mümkün olduğunca hassas bir şekilde okumak için optimize ettiği çeşitli sensörlere sahiptir. Akıllı saatlerin uyku takibinin verimli bir şekilde çalışmasını sağlayan sensörler şunlardır

Jiroskop

İlk ve en önemlisi, uyku takip uygulaması jiroskopu kullanarak ayakta, otururken, hareket halinde veya dinlenirken herhangi bir hareketinizi tespit eder. Uyku takip özelliklerinden yararlanabilmeniz için önce etkinleştirmeniz gerekir. Ve bir kez açıldığında, ne zaman uzansanız ve uyuklamaya başladığınız anda otomatik olarak etkinleşir. Uyandığınızda ve ayağa kalkıp önünüzdeki güne başladığınızda ise kapanır.

İvmeölçer

Bazıları ivmeölçer terimini duyduğunda, eminim çoğu bunu hemen hız veya herhangi bir aktif egzersiz veya antrenman seansıyla ilişkilendirecektir. Ancak durum tam olarak böyle değildir çünkü bu tür bir sensör uyku düzeninizin kalitesini ve miktarını ölçmek için de kullanılır. Siz uyurken hareketi takip eden birkaç küçük sensör kullanır. Bu verilerden elde edilen sonuçlar, akıllı saatin donanımı tarafından analiz edilerek uykunuzun kalitesine ilişkin bir okuma sağlar. Ancak uyku uzmanları, ivmeölçerlerin tamamen güvenilir olmadığını, çünkü uyku kalitesinde uyku sırasında kaç kez hareket ettiğinizi takip etmekten çok daha fazla analiz edilmesi gereken şey olduğunu söylüyor. Uyku düzeninizde bir sorun olduğundan şüpheleniyorsanız, yine de en iyisi bir doktora veya herhangi bir kalifiye uzmana danışmaktır.

Kalp atış hızı sensörleri

Evet, uyku takip cihazları uykunuzun kalitesini izlemek için kalp atış hızı sensörlerini de kullanıyor. Bu mümkündür çünkü kalp bu zamanlarda hala aktiftir ve bu sensörler kan basıncını ve kalbinizden gelen kan akışını izler. Ayrıca, bir kişinin uyku bozukluğu veya uyku apnesi veya horlama gibi anormal uyku düzenleri olup olmadığını belirlemede önemli bir faktör olan solunumunuzu da izler. Dolaşım sistemi ve solunum sistemi insanlarda farklı işlevlere sahip olsa da, söz konusu sinir sistemine yeterli oksijen sağlamak olduğunda birbirlerine bağlıdırlar.

Uyku takip cihazları ne kadar doğru?

Uzmanlar uyku takip cihazlarının uyku düzeninizi takip etmede oldukça verimli ve etkili olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, uyku düzeninizin niteliği ve niceliğine ilişkin tüm koşulları size sağlayamayabileceğini aklınızda bulundurmalısınız. Akıllı saatin REM uykusu, derin uyku veya çevresel aydınlatmayı izleme açısından sınırlamaları vardır. Bunun anlamı, ünitenin yalnızca profesyonellere göre yaklaşık 50/50 olan belirli bir doğruluk sağlayabileceğidir.

Son düşünceler

Umarım sizlerle paylaştığım blog, akıllı saatlerin sensörleri aracılığıyla uykunuzun kalitesini ve miktarını ne kadar iyi takip edebildiği konusuna ışık tutmuştur. Her ne kadar sınırlamaları olsa da, yine de kullanıcıya ne kadar iyi uyuduğuna dair iyi bir referans sağlayabilir ve bir sonraki gece uyku alışkanlıklarını iyileştirmek için kullanabilir. Sahip olduğu sınırlamalar göz önüne alındığında, en hassas uyku izleme kapasitesine sahip en iyi akıllı saati bulmak özellikle günümüzde zor olabilir. Gerçekten de en hassas sonuçları üretebilecek bir akıllı saat arıyorsanız, Huawei’nin geniş akıllı saat listesini denemeniz gerekiyor. Tüketicilere şık bir ünite, işlevsellik, yenilik ve en önemlisi güvenilir bir sağlık ve fitness izleme özelliği sunuyorlar. Ama hepsinden önemlisi, huawei saat fiyatları uygun fiyatlı, bu da üniteyi genel halkın ulaşabileceği bir hale getiriyor.