DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

“Bir tırnağa, kemik parçasına razıyız”

“Bir tırnağa, kemik parçasına razıyız”
05.02.2024 17:46
13
A+
A-

Üzerinden bir yıl geçen Kahramanmaraş deprem felaketinde kaybolan yakınlarını arayanların acısı hiç dinmedi. Kayıp yakınlarının Change.org üzerinden başlattıkları kampanyaya destek verenlerin imza sayısı 22 bini aştı. Depremde kaç kayıp olduğuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

5 Şubat 2024, Hatay 

6 Şubat 2023 te gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından halen çok sayıda kayıp kişi var. Yakınlarını arayan depremzedelerin bir araya gelerek kurduğu Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınlarıyla Dayanışma Derneği (DEMAK) kaybolan yakınlarının bulunması için mücadele ediyor. Dernek Başkanı Selahattin Kaban’ın 23 Nisan 2023 tarihinde Change.org üzerinden başlattığı “Depremde Kaybolan Yakınlarını Arayanlara Yardım Edin” çağrılı başlattığı kampanya 22.779 imzaya ulaştı.

Dernek, kurulduğu günden bu yana Meclis’e, bakanlıklara ve pek çok yere başvuruda bulundu. Tüm kayıp yakınlarının talebi: Bu konuda sistemli bir çalışma yapılması, kaldırılan enkazlarda kemik taraması yapılması ve bilgilerin şeffaf bir şekilde açıklanması.

Bugüne dek kayıplarla ilgili resmi bir rakam açıklanmadı. Demak Derneği’ne ise 38’i çocuk 145 kayıpla ilgili başvuru yapıldı. Dernek Genel Sekreteri Sema Güleç Dernekle ilgili haberler her basına yansıdığında başvuru sayısının arttığını söylüyor.

Hayattayken görüldüğü söylenen Mustafa Batuhan Güleç’ten bir daha haber alınamadı

Derneğin genel sekreteri Sema Güleç’in oğlu 25 yaşındaki Mustafa Batuhan Güleç deprem gününden beri kayıp olanlardan sadece biri. Komşu binadan aileye ulaşan bir kişi Batuhan’ın çıkarıldığını, baygın olduğunu ancak yaşadığını, ambulans dolu olduğu için Batuhan’ı alamadığını ve arkadan gelen beyaz bir arabayla gönderildiğini söyledi. Sema Güleç ilk sabah kendi imkanlarıyla başlattıkları aramaya 8 gün enkazda devam ederken o günden beri de her yola başvurdu ancak sonuç alamadı. Sema Güleç hala o beyaz arabanın sürücüsüne ulaşmaya çalışıyor ve oğluna ne olduğunu anlamaya çalışıyor.

Bir tırnağa, kemik parçasına razıyız

Sema Güleç ilgililere “1 yıldır oğlum Mustafa Batuhan Güleç’i arıyorum artık bulunmasını istiyorum. Vefat edenler yakınlarının mezarına gidiyorlar. Biz nereye gideceğiz? Enkaza mı gideceğiz? Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil miyiz? Bir tırnağına, kemik parçasına razıyız, gidecek bir yerimiz toprağımız olsun.” diyerek sesini duyurmaya çalışıyor.

Hayattaki tek umudum oğlumu bulmak

Depreme oğluyla ayrı evlerde yakalanan Gülten Taş, eşi ve annesiyle yaşadığı 7 metrekarelik bir konteynırda bir yandan annesine bakarken, bir yandan hala oğlunu bulma mücadelesi veriyor. Yıkılan evlerine gittiklerinde eşyaların sağlam olduğunu, dairenin çökmediğini ancak buna rağmen oğlunun bulunamadığını söyleyen Gülten Taş, “Bu dünyada tek umudum oğlumu bulmak, ölüm Allah’ın emridir evet ama benim oğlumun mezarına gitme şansım bile yok” diyor.

Dernek yetkilileri bir sonuç alana kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade ediyor.