DOLAR
32,5223
EURO
34,8741
ALTIN
2.443,30
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C

BU HAFTA VERİ AĞIRLIKLI BİR HAFTA OLACAK

BU HAFTA VERİ AĞIRLIKLI BİR HAFTA OLACAK
26.02.2024 10:25
12
A+
A-

Merkez bankalarından gelen açıklamaların ve bilançoların varlık fiyatlarına yön verdiği geride bıraktığımız haftanın ardından bu kez piyasaları daha çok makroekonomik göstergelerin ön planda olduğu bir hafta bekliyor. Bu kapsamda Çarşamba günü ABD’de Perşembe ise Türkiye’de 2023 son çeyreğine ait büyüme rakamlarını takip edeceğiz. ABD verisi revizyon niteliğinde olduğu için etkisi göreceli olarak limitli kalabilir. Kaldı ki yıllıklandırılmış bazda %3,3 olan rakamda değişiklik beklenmiyor. Yurt içinde ise büyümenin önceki çeyreğe (%5,9) kıyasla hız keserek %3,5 civarında olması bekleniyor. Cuma günü küresel ölçekte açıklanacak PMI endekslerinin ortaya koyacağı tablo ise ekonomik aktivitenin son durumuna ışık tutacaktır. Aynı çerçevede ABD ISM imalat endeksinin de bir adım öne çıktığını görüyoruz.  Enflasyon tarafında ise Perşembe günü açıklanacak olan ve Fed’in yakından izlediği PCE endeksi takip edilecek. TÜFE’nin piyasa beklentisini aşan bir tablo çizmesinin ardından PCE’nin de bu eğilimi sürdürmesi faiz indirimi beklentilerinin ötelenmeye devam etmesine neden olabilir.

 

TL: TCMB geride bıraktığımız hafta gerçekleştirdiği Şubat ayı PPK toplantısında politika faizini beklendiği gibi değiştirmeyerek %45 seviyesinde tutmuştu. TL’nin ise sınırlı değer kayıplarına devam etmesi ile USD/TL’de ayın başından bu yana yaşanan yükseliş yaklaşık %2,5 seviyesinde bulunuyor. PPK toplantısı sonrasında yayımlanan metinde TL’de reel değerlenmeye vurgu yapıldığını görmüştük. Dolayısıyla bu ifade aslında önümüzdeki dönemlerde kurlarda enflasyonun üzerinde bir yükseliş yaşanma olasılığının düşük seyrettiği anlamına geliyor. Makroekonomik veri tarafında ise reel kesim güven endeksi Şubat’ta 100,9’dan 101,5 seviyesine yükseldi. Mevsimsellikten arındırılmış veride ise 102,9’dan 102 seviyesine doğru geri çekilme yaşandı. Bu hafta benzer bir gösterge olan ve 7 aydır büyümeyi daralmadan ayıran 50 seviyesinin altında seyreden PMI imalat endeksini takip edeceğiz.

 

Borsa İstanbul: Oldukça güçlü bir performans sergilemeye devam eden BIST-100 endeksi yılın başından bu yana arka arkaya sekiz hafta değer kazanmayı başardı. Bu süre zarfında endeksin yükselişi ise %25 seviyesinde bulunuyor. Yurt dışında faiz indirimlerine dair belirsizlikler devam ediyor olsa da kuvvetli şirket karlılıklarının görünümü iyileştirmesi ve içeride kazanılan momentum yukarı yönlü hareket alanını açık tutuyor. Teknik açıdan bakıldığında aslında son bir haftadır görünümde anlamlı bir değişimin olduğunu söylemek güç. Öyle ki endeks yukarı yönlü denemeler yapmaya devam ediyor olsa da ilk direnç olarak takip ettiğimiz 9400 puanı henüz geride bırakabilmiş değil. Dolayısıyla yeni haftada bu noktanın üzerinde arka arkaya kapanışlar görüp göremeyeceğimizi takip edeceğiz. Bu gerçekleşmezse endeksin teknik açıdan baskı altında kalabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir. Öte yandan geçen hafta piyasaların yakından takip ettiği konu başlıklarından biri Türkiye’nin FATF gri listesinden çıkacağı yönündeki haberlerdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada Türkiye’nin gri listeden Haziran ayında çıkmasını beklediklerini ifade etti.