DOLAR
32,3675
EURO
35,0041
ALTIN
2.323,31
BIST
9.088,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Cebimiz ve Dünyamız İçin Enerjimizi Yönetelim, Enerji Diyeti Yapalım

EN YERLİ, YENİLENEBİLİR ENERJİ: ENERJİ VERİMLİLİĞİ Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Enerji Verimliliği Haftası açıklamasında “kirlilik, biyoçeşitlilik kaybı ve iklim değişikliği temel sorunlarımızla yaşarken, bugünün ve yarının enerjisi için krizi yönetirken en kuvvetli gücümüz, en yerli, yenilenebilir enerjimiz, enerji verimliliği” diyerek cebimiz ve dünyamız için enerjimizi iyi yönetelim, enerji diyeti yapalım çağrısı yaptı İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof.

Cebimiz ve Dünyamız İçin Enerjimizi Yönetelim,  Enerji Diyeti Yapalım
10.01.2023 12:40
303
A+
A-

EN YERLİ, YENİLENEBİLİR ENERJİ: ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Enerji Verimliliği Haftası açıklamasında “kirlilik, biyoçeşitlilik kaybı ve iklim değişikliği temel sorunlarımızla yaşarken, bugünün ve yarının enerjisi için krizi yönetirken en kuvvetli gücümüz, en yerli, yenilenebilir enerjimiz, enerji verimliliği” diyerek cebimiz ve dünyamız için enerjimizi iyi yönetelim, enerji diyeti yapalım çağrısı yaptı

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu “Enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması amaçlı 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı öncülüğünde her yıl ocak ayının ikinci haftasında kutlanan Enerji Verimliliği Haftası’nda bu yıl Verimli Konut: Kaynaktan Tasarruf; Verimli Tarım: Bereketli Ürün; Verimli Sanayi: Rekabetçi Üretim; Verimli Ulaşım: Sürdürülebilir Yaşam sloganlarıyla enerji verimliliğinin yaşamda mühim yeri etkinliklerle ortaya konuyor. Sivil toplum kuruluşlarının enerji verimli Türkiye için yaptıkları ve yapacakları önemli. SÜT-D enerji verimliliği için çalışıyor” diyerek açıklamalarda bulundu.

Kirlilik, biyoçeşitlik kaybı ve iklim değişikliği temel sorunlarımıza karşı enerji verimliliği

Yaşamımız için vazgeçilemez enerji, üretirken ve tüketirken gezegenimizde kirlilik, biyoçeşitlilik kaybı ve iklim değişikliği gibi temel sorunlarımıza etki eder. Bu nedenle sürdürülebilir enerji üretimi ve tüketimi şarttır. Enerji verimliliği enerji yönetiminin en kuvvetli gücüdür. Enerji verimliliği ile enerji güvenliği; enerji adaleti; çevresel sürdürülebilirlik başlıklarındaki enerji üçlemi, diğer deyişle enerji üçlü açmazı için insan ve doğa dostu çözümlerin mümkün olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu evde, okulda, işte, tarlada, ormanda, yolda, her yerde enerji verimliliğini öncelikleme gerekli dedi.

En Yerli, Yenilenebilir Enerji: Enerji Verimliliği

“Belli bir üretim, tüketim ya da hizmet için enerji talep ederek yaşarız. Kalitesi ve miktarını düşürmeksizin talebimizi karşılayacak enerji kullanımının azaltılması enerji verimliliği olup, enerji verimliliği tasarruf sağlar. Enerji tüketimindeki bu azaltım ülkemizin enerji ithalatında düşüşe neden olan güneşimiz, rüzgârımız, biyokütlemiz ve  su gücümüz yanında beşinci yenilenebilir enerji kaynağımızdır” bilgisini veren Dr. Karaosmanoğlu en yerli, yenilenebilir enerjimiz, enerji verimliliğidir vurgusu yaptı.

Cebimiz ve dünyamız için enerjimizi iyi yönetelim, enerji diyeti yapalım

Prof. Karaosmanoğlu “küresel ekonomik gelişmeler, savaş ve artan enerji fiyatlarının evler ve iş dünyasında yurttaş ile sanayiciyi nasıl zorladığını hepimiz biliyoruz. Bu gidişat sürecek. Elektrik, ısı-soğuk, katı-sıvı-gaz yakıtları üretim ve tüketiminde enerji verimliliği şart. Enerji verimliliği yaparak enerjinin cebimize ve dünyamıza maliyetini azaltalım. Enerji verimliliği, diğer deyişle enerji diyeti ile faturamızda akçeli maliyeti düşürürken başta iklim değişikliği olmak üzere dünyamızdaki enerji kökenli tüm olumsuz etkileri azaltmak için enerji diyetine hemen başlayalım çağrısı yaparak ev, okul, iş, tarla, orman ve yolda enerji diyeti reçeteleri için aklinlaverimliyasa adresini önerdi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı