DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Geleceğin Genel Merkezi

Geleceğin Genel Merkezi
11.12.2023 19:02
24
A+
A-

Çin’in büyük teknoloji firması Tencent’in devasa yeni kampüsünün arkasındaki mimarlar Perşembe günü siteye yönelik planlarını açıkladılar ve sarmaldan ilham alan merkez parçalarını “geleceğin karargahı” olarak tanımladılar.

Yaklaşık 500.000 metrekare alanda 23.000’den fazla çalışana ev sahipliği yapacak olan kampüs, beş yıl içinde açıldığında Apple’ın Kaliforniya genel merkezinin neredeyse iki katı büyüklüğünde olacak.

Mimarlar Büro Ole Scheeren tarafından özel olarak CNN ile paylaşılan tasarımın dijital görselleri, “Vortex İnkübatörü” olarak adlandırılan açık merkezi bir alandan spiral şeklinde çıkan dört kuleyi gösteriyor. Dönüm noktası niteliğindeki yapı , WeChat ve QQ mesajlaşma hizmetlerinin sahibi Tencent tarafından Çin’in güneyindeki Shenzhen şehrinde inşa edilen iddialı ve büyük ölçüde arabasız bir ” geleceğin şehrinin ” odak noktası olacak .
Görüntülü görüşme yoluyla CNN’e konuşan mimarlık firmasının kurucusu Ole Scheeren, binasının dönen girdap geometrisinin her şeyin bir araya geldiği, işin işbirliğine dayalı, etkileşimli bir ortamda birleştiği bir ekosistem oluşturacağını belirtti.

Tencent Helix adı verilen projenin alt katları, ofis kulelerini geniş bir lobi ve basketbol, ​​tenis ve badminton sahaları da dahil olmak üzere ortak eğitim, dinlenme, spor ve fitness tesisleri aracılığıyla birbirine bağlıyor. Zemin seviyesinde restoranlar ve mağazalar kamusal ve özel alan arasındaki ayrımı ortadan kaldıracak.

Pekin’in ünlü CCTV Genel Merkezi’nin ortak tasarımıyla tanınan Scheeren, bu yerleşim planının binanın ön ve arka tarafının olmadığı anlamına geldiğini söyledi. Yapının görünümünün, hangi açıdan bakıldığına bağlı olarak değişeceğini ekledi ve “Çok tanınabilir durumda ama incelikli bir şekilde oldukça fazla değişiyor.” dedi.

Tencent tarafından ilk kez 2020’de açılışı yapılan, daha önce “Net City” olarak bilinen daha geniş mahalle, Pearl Nehri ağzına uzanan ıslah edilmiş bir arazi üzerinde inşa ediliyor. Feribotlar ve şehrin metro sistemi aracılığıyla Shenzhen’in geri kalanına bağlanacak. Her ne kadar bölge “büyük ölçüde arabalardan arındırılmış olsa da” Scheeren, çalışanların park alanlarına ve bırakma noktalarına bağlanan yol köprüleri aracılığıyla Tencent’in genel merkezine erişebileceklerini söyledi.

Teknoloji firmasının genel merkezi, sahadaki okullar ve kamu tesisleri de dahil olmak üzere düzinelerce yapıdan biri olacak. Bazı binaların inşaatı devam ederken bazılarının tasarımları henüz açıklanmadı.

Yeni genel merkez ile çevresi arasında bir bütünlük hissi yaratmak için Scheeren’in, fırtınanın gözünün etrafındaki galaksileri ve bulut şeritlerini çağrıştırdığını söylediği sarmal motifi, merkezdeki yapıdan dışarı doğru uzanan bir yaya yolları ağına doğru uzanacak. Yeni master plan aynı zamanda Scheeren’in ” High Line 2.0’a benzeyebileceğini ” söylediği dalgalı bir yol da içeriyor.
“Mevcut binaların hiçbirini değiştirmeden, onları bir yaya ağı ve çevre düzenlemesi yoluyla stratejik olarak birleştirmenin ve bir bakıma kamusal alanı tüm master planı birbirine bağlamak için bir araç olarak kullanmanın bir yolunu buldum.” dedi.

Alman mimar, doğayı tasarımına dahil etmenin dış mekanla bağlantı sağlayacağını ancak aynı zamanda gerçekten işlevsel bir çalışma alanı olarak kalacağını vurguladı.

Bina, doğal havalandırmadan faydalanacak şekilde yönlendirilirken, su israfını azaltmak için yağmurun emildiği veya fırtına dalgalanmalarına karşı koruma sağlamak veya sulamada kullanılmak üzere tutulduğu bir sünger şehir konsepti kullanılacak.

Mimar, kurumsal kampüslerin aldatıcı hale geldiğini ve sizi bütün gün bir koltukta dolaşan biri olarak değil, ciddi bir çalışan olarak tanıyan ofisleri tercih ettiğini söyleyerek şöyle dedi:
“Ofis artık sadece bir bölme değil, aynı zamanda bir çocuk oyun alanı da değil. Dolayısıyla asla ayrılamayacağınızı söyleyen ortamlar yaratmak da son derece sorunlu bir yaklaşım.”

Tencent Helix’in teknoloji firmasının 2028’deki 30. yıldönümünde zamanında açılması bekleniyor ve küresel genel merkez olarak şirketin ana Shenzhen ofisinin yerini alacak.