DOLAR
32,3398
EURO
35,1213
ALTIN
2.234,53
BIST
8.730,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Az Bulutlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Hosting Nedir?

Hosting Nedir?
12.09.2022 18:35
4.527
A+
A-

Online internet siteleri gerçek hayata benzer siteler gibi toprak alanı üzerine kuruludur. Günümüzde internet ortamındaki bir internet sitesi yayımlanması için lazım olan sanal toprak alanına hosting denilmektedir. İngilizce bir kelime olan hosting dilimize barındırma alanı diye geçmiştir.

Web sayfasına ait bütün belge veya dosyaların, 365 gün boyunca bilgisayar alanında saklanıp erişime tabi tutulma hizmetine hosting denir. Bu hosting hizmetinde bulunan bilgisayarlara server yada web sunucusu denilmektedir. Server hizmeti, evde veya ofiste bulunan birçok bilgisayarlardan daha çok donanımlı özelliğe sahip makinalardır. Aynı zamanda bu hizmet, datacenter ya da data merkezi olarak isimlendirilen alanlarda barındırılırlar.

Bu data merkez hizmeti internet bağlantısı oldukça yüksek bir bağlantıya sahip olmakla birlikte elektrik kesintileri yaşanmadığından dolayı doğal afet (sel, deprem vb. ) doğa olaylarına karşı korunmaktadır. Bu yüzden siteler sürekli bir şekilde ziyaretçilerin erişimi için açık bırakılmaktadır.

Hosting Ne İşe Yarar?

Bilgisayarın içinde bulunan resimler, yazılı dosyalar, fonksiyon dosyaları gibi yayınlanması gerek olan birçok şey web hosting hesabında saklanır. Siteyi ziyaret eden kişiler internete sitenin adres bilgilerini girdiğinde, siteye ait dosyaların saklanıldığı sunucuya aktarmaktadır. Eğer kişi hosting hesabına sahip değil ise sitesini internet üzerinde yayımlanması mümkün değildir.

Hosting Türleri Nedir?

Server sunucuları da birer bilgisayar sistemi olduğundan dolayı, evde veya ofis alanı gibi yerlerde bilgisayarlar gibi işletim yapısına gerek duyarlar. İşletim yapısına göre iki ayrı hosting çeşidi bulunmaktadır. Sizde web sitenizi hosting satın al şeklinde barındırabilirsiniz. Bunlar;

1- Linux Hosting

Bir diğer adı linux tabanlı hosting olarak bilinmekte olan linux hosting işletim yapısının kullanıldığı hosting çeşididir. Kullanılan siteleri saklamak için linux bayi hosting türü PHP, Peri, MySQL, ve Cgi sitelerin kullanımı uygundur.

2- Windows Hosting

Bir diğer adı windows tabanlı hosting olan web hosting windows ASP kod gerektiren dillerde yazılmış olan sitelerin kullanımı için ideal bir yapıya sahiptir. İşletim sisteminin kullanıldığı web hosting türüdür. Bunun yanı sıra NET Framework alanında geliştirilen sitelerdir. MSSQL ve ACCESS veri dosyasının en iyi çalıştığı türdür.

​​​​​​Reseller Hosting

Sürekli bir şekilde alan kiralama hizmeti anlamına gelmektedir. Basit bir tanım yapmak gerekirse; Sektör olarak hizmetleri müşteriye kiralanan ve karşılığında belli bir kar elde etme hizmetine reseller hizmeti denmektedir. Bu barındırma hizmetlerine bakıldığında ise; sunucu bant genişlik alanı, disk alanı, CPU, RAM gibi etmenlerini kapsamaktadır. Satın alınan sunucuya bağlı olarak istenilen rakamda müşteriye hizmet verilmektedir.

Yeniden Satış olarak dilimize, çevrilen ancak bu kelimenin tam anlamı bayi olarak geçmektedir. Bu yüzden hizmet olarak bayi reseller hosting diye de geçmektedir.

Cpanel Hosting

Linux hosting hizmeti satın alan müşterilerin faydalanmakta olduğu web uygulamasıdır. Oldukça popüler olan cpanel hosting lisan olmasını gerektiren bir uygulamadır. Rakiplerinin önünde olmasının ana nedeni ise kolay bir kuruluma sahip olmasıdır. Kurulumu otomatik olarak gerçekleşen bu programın kullanımı da oldukça pratiktir. Masaüstü kullanımına birçok yönüyle benzeyen program da birçok görsel kişinin karşısına çıkmaktadır. Bu görsellerin altında da genel açıklamalar yer alır. Görsel veya yazılara tıklandığı durumda işlem dosyalarına ulaşılır.

Hosting Hizmeti Kullanılmasının Nedeni

Sunucu yönetim alanında kişilerin gerektiği kadar bilgi veya tecrübeye sahip değil ise , kullanılan yazılım veya dosya aracılığı ile yüksek kaynak ihtiyacı bulunmadığı durumunda aynı şekilde yazılımın özel bir ihtiyacı olmadığında hizmetleri web hosting fiyat veya en ucuz windows hosting, aynı şekilde hem yönetim hem de kullanıldığı alanlarda kolaylık bakımından müşterilere oldukça avantaj sağlamaktadır.