DOLAR
32,3865
EURO
35,0621
ALTIN
2.326,80
BIST
9.117,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Kaspersky araştırması, sahte donanım cüzdanıyla yaklaşık 30 bin doların çalındığını ortaya koydu

Kripto para yatırımcıları, dijital varlıklarını saklamanın güvenli bir yolu olarak sıklıkla donanım cüzdanlarına yöneliyor ve bunların aşılamaz olduğunu varsayıyor.

Kaspersky araştırması, sahte donanım cüzdanıyla yaklaşık 30 bin doların çalındığını ortaya koydu
06.06.2023 13:10
110
A+
A-

Kripto para yatırımcıları, dijital varlıklarını saklamanın güvenli bir yolu olarak sıklıkla donanım cüzdanlarına yöneliyor ve bunların aşılamaz olduğunu varsayıyor. Ancak piyasadaki en gelişmiş donanım cüzdanları bile kusursuz değil ve sahte veya virüslü cihazların kullanımına dar riskler hala mevcut. Kaspersky, 29 bin 585 dolar değerinde 1,33 BTC’nin kaybıyla sonuçlanan bir donanım cüzdanını hırsızlığının ardındaki detayları paylaştı.

Soğuk cüzdan olarak da bilinen donanım cüzdanları, kripto para anahtarlarını USB bellek boyutundaki bir cihazda saklıyor. Kripto para göndermek ya da merkezi olmayan finans protokolleriyle etkileşime geçmek için bu cihazın bilgisayara takılması gerekiyor. Sonuç olarak, bu cihazlar genellikle internete her zaman bağlı olan ‘sıcak’ cüzdanlardan daha güvenli kabul ediliyor.

Ancak Kaspersky tarafından yakın zaman önce yapılan bir araştırma, bir donanım cüzdanından kripto varlıkların çalındığı nadir bir vakayı ortaya çıkardı. Bu da siber suçluların kazançlarını en üst düzeye çıkarmak için yeni taktikler geliştirdiğine dair önemli bir gösterge olarak kayıtlarda yer aldı. Söz konusu olayın kurbanı o gün herhangi bir işlem yapmamıştı ve soğuk cüzdanı bilgisayara bağlı değildi. Bu nedenle hırsızlığı hemen fark edemedi ve dolandırıcılar kurbanın bilgisi olmadan yaklaşık 29 bin 585 dolar değerinde 1,33 BTC transfer etmeyi başardı.

İncelenen kopya orijinaliyle aynı gibi görünmesine rağmen, cihaz açıldığında kötü niyetli tahrifata dair izler ortaya çıktı. Orijinal donanım cüzdanlarından farklı olarak bileşenler ultrasonik yolla birbirine kaynaklanmak yerine, cihazın içi tutkalla doldurulmuş ve donanım bileşenleri çift taraflı bantla bir arada tutulmuştu. Buna ek olarak, cüzdanın orijinali yerine okuma koruma mekanizmalarına sahip farklı bir mikro denetleyicisi vardı ve flaş bellek tamamen devre dışı bırakılmıştı. Bu durum, Kaspersky araştırmacılarını kurbanın önceden virüs bulaşmış bir donanım cüzdanını satın aldığı sonucuna götürdü.

Saldırganlar önyükleyicinin ve cüzdanın orijinal aygıt yazılımında üç ayrı değişiklik gerçekleştiriyor. Koruyucu mekanizmaların kontrolünü kaldırıyor, rastgele oluşturulan seed ifadesini önceden ayarlanmış 20 ifadeden biriyle değiştiriyor ve herhangi bir ek şifrenin yalnızca ilk karakterini kullanıyor. Bu, saldırganlara cüzdan anahtarı seçmek için toplam 1280 seçenek veriliyor. Böylece saldırganlar, devre dışı bırakılan kripto cüzdan sahibinin kasasında dururken bile operasyonu gerçekleştirebiliyor.  Kripto cüzdan her zamanki gibi çalışıyor görünüyor ancak dolandırıcılar en başından beri cüzdan üzerinde tam yetkiye sahip.

Kaspersky Siber Olay İnceleme Uzmanı Stanislav Golovanov, şunları söyledi: “Donanım cüzdanları uzun zamandır kripto para saklamanın en güvenli yollarından biri olarak görülüyordu. Ancak siber suçlular virüslü veya sahte cihazları durumdan şüphelenmeyen kurbanlara satarak varlıklarını ele geçirmenin yeni yollarını buldular. Bu tür saldırıları tamamen önlemek mümkün. Kullanıcılara riski en aza indirmek için ısrarla donanım cüzdanlarını yalnızca resmi ve güvenilir kaynaklardan satın almalarını tavsiye ediyoruz.” 

Olay hakkında daha fazla bilgi edinmek için Kaspersky Daily’yi ziyaret edin.

Kaspersky uzmanları, kripto varlıklarını güvende tutmak isteyenlere şunları öneriyor:

  • Cüzdanınızı resmi kaynaklardan satın alın. Donanım cüzdanlarını yalnızca üreticinin web sitesi veya yetkili satıcılar gibi resmi ve güvenilir kaynaklardan satın almaya özen gösterin. 
  • Donanımda kurcalama belirtisi olup olmadığını kontrol edin. Yeni bir donanım cüzdanını kullanmadan önce, çizik, yapıştırıcı veya uyumsuz bileşenler gibi herhangi bir kurcalama belirtisi olup olmadığını inceleyin. 
  • Donanım yazılımını doğrulayın. Donanım cüzdanındaki aygıt yazılımının yasal ve güncel olduğunu her zaman doğrulayın. Bunu en son sürümü üreticinin web sitesini kontrol ederek yapabilirsiniz. 
  • Seed cümlenizi güvence altına alın. Donanım cüzdanınızı kurarken, seed cümlenizi yazdığınızdan ve güvenli bir şekilde sakladığınızdan emin olun. Kaspersky Premium gibi güvenilir bir güvenlik çözümü, cep telefonunuzda veya bilgisayarınızda saklanan kripto bilgilerinizi koruyacaktır.
  • Güçlü bir şifre kullanın. Donanım cüzdanınız şifre kullanmaya izin veriyorsa, güçlü ve benzersiz bir şifre kullanın. Kolay tahmin edilebilir şifreler kullanmaktan veya diğer hesaplardaki şifreleri tekrar kullanmaktan kaçının.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı