DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Keratokonus nedir?

Keratokonus nedir?
20.03.2024 12:17
9
A+
A-

Batıgöz Sağlık Grubu Çankaya – İzmir Şubesi Lazer Refraktif Cerrahi Direktörü ve Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serkan Biliş, 7 hakkında bilgilendirdi. “Korneanın normalde düzgün ve yuvarlak şekli, bu hastalık nedeniyle koni şeklini alır. Bu değişiklik, ışığın göze düzgün bir şekilde odaklanmasını engeller ve görme bozukluklarına yol açar.” dedi
Keratokonus, gözün ön yüzeyini oluşturan şeffaf tabaka olan korneanın zamanla incelerek dışa doğru koni şeklini alması ve bu durumun görme bozukluklarına yol açması hastalığıdır. Genellikle ergenlik veya 20’li yaşların başında ortaya çıkar ve 40’lı yaşlara kadar ilerleyebilir.


Keratokonus Belirtileri

 

  • Gözde batma ve kaşıntı
  • Bulanık görme
  • Işık halesi
  • Işıklarda yansıma ve çarpıklaşma

 

Keratokonus ve Alerji İlişkisi

 

Türkiye gibi alerji görülme sıklığının yüksek olduğu yerlerde, keratokonusun görülme oranı da artış göstermektedir. Alerjik tepkilerle beraber gözlerde sulanma, kaşınma ve yanma gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Bu belirtiler sonucunda kişiler, rahatsızlık hissinden kurtulmak için gözlerini şiddetle ovuşturma eğiliminde olabilir. Bu davranış, uzun vadede kornea yapısını bozarak keratokonusa zemin hazırlar.

Tedavi yöntemleri hakkında da bilgi veren Biliş, şunları söyledi: “Keratokonusun tedavisi, hastalığın evresine bağlı olarak değişiklik gösterir. İlk aşamalarda, yumuşak veya sert kontakt lensler ile görme düzeltilmeye çalışılabilir. İlerleyen durumlarda ise çeşitli cerrahi yöntemler devreye girecektir.”

 

Keratokonus Tedavi Yöntemleri

 

  • Kornea Çapraz Bağlama: UV ışığı ve riboflavin (B2 vitamini) kullanılarak korneanın yapısını güçlendirme yöntemidir. Bu işlem, korneanın daha fazla incelmesini ve şekil değiştirmesini önlemeye yardımcı olması amacıyla yapılır.
  • Kornea Halkaları: Korneanın şeklini düzeltmek ve görme kalitesini artırmak için kornea içine şeffaf, ince halkalar yerleştirilir.
  • Kornea Nakli: İlerlemiş keratokonus durumlarında, hasarlı korneanın sağlıklı bir donör kornea ile değiştirilmesi yöntemidir.