DOLAR
32,3068
EURO
35,0599
ALTIN
2.307,54
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Kullanılmayan konut piyasaya kazandırılmalı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “İstanbul'da 750 bin konutta kimsenin kaydı yok.

Kullanılmayan konut piyasaya kazandırılmalı
18.11.2022 15:00
257
A+
A-

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “İstanbul'da 750 bin konutta kimsenin kaydı yok. Konutunu boş tutanlardan ekstra vergi almalıyız. Böyle bir şehirde evinizi boş tutamazsınız. Bunun dünyada örnekleri var” açıklaması tartışmalara neden oldu. Peki, boş evden vergi alınabilir mi? Alınırsa konut krizine etki eder mi? Evlerini dönemsel kullananlar mağdur olur mu?

 

‘Düzenleme yapılmalı’

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TÜGEM Kurucu Başkanı ve İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan “Özellikle konut arzının kısıtlı olduğu günümüzde, kullanılmayan ve boş olan konutların gayrimenkul piyasalarına kazandırılması büyük önem taşıyor. Sadece vergi açısından değil arz sağlanabilmesi açısından da buna ilişkin getirilebilecek düzenlemelerin faydalı olacaktır” dedi. 

 

Vatandaşlık alıp evi kullanmıyorlar

Konutların kullanılmamasının farklı nedenleri olabildiğini de belirten Akdoğan “Örneğin gerek yurtiçi gerekse de yurtdışında başka şehirlerde yaşayan bazı vatandaşlarımız İstanbul’a geldiklerinde kullanabilmek amacıyla evlerini kiraya vermeyebiliyor. Bazı konut alan yabancılar da aldıkları evleri her zaman kullanmadıkları gibi kira prosedürlerindeki sıkıntılar nedeniyle kiraya vermekten imtina edebiliyorlar. Vatandaşlık alıp konutları boş bekletenler de olabiliyor. Bunların tekrar ekonomiye kazandırılması önemli” diye konuştu. 

 

‘Vergi düzenlemesi gelebilir’

Daha önce benzer düzenlemelerin konuştuğunu kaydeden Akdoğan “10 yıl kullanılmayan taşınmazlar için devlet tarafından kamulaştırma yapılmasının da teklif edildiği bir düzenleme olmuştu. Bu düzenleme geçmese de özellikle kullanılmayan evler için daha farklı bir vergi düzenlemesi gelebilir. Lakin burada taşınmazın hiç kullanılmaması ile dönemsel kullanımı çok net belirlenebilmeli. Kriter adres kaydı yerine belki aboneliklerdeki sayaç kontrolleri üzerinden de olabilir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı