DOLAR
32,4023
EURO
34,8100
ALTIN
2.435,19
BIST
9.983,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C

MERKEZ BANKASI BEKLEMEYE GEÇTİ

MERKEZ BANKASI BEKLEMEYE GEÇTİ
23.02.2024 09:44
10
A+
A-

Yılın ilk toplantısında politika faizini %45 seviyesine yükseltmesinin ardından gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ifade eden Merkez Bankası beklendiği gibi dünkü toplantısında faizlerde herhangi bir değişiklik yapmadı. Toplantı sonrasında yayımlanan metinde ise şahin duruşun korunduğunu görüyoruz. Bundan sonraki dönemde TCMB’nin uzun bir süre beklemede kalacağı ve faiz indirimlerine Ekim ayında başlayacağı tahmin ediliyor. Ancak henüz yıllık bazda zirve yapmayan enflasyonun ana eğiliminde bir bozulma olması durumunda bunun daha sıkı bir para politikası gerektirme potansiyeli de söz konusu.

Enflasyon beklentileri tarafında ise görünümün şimdilik ılımlı olduğunu söyleyebiliriz. Bu kapsamda özellikle 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerinin son birkaç aydır geri çekilmesi rahatlatıcı bir zemin yaratıyor. TCMB ise enflasyonun Mayıs ayında %73 seviyesine ulaşmasının ardından yönünü aşağı çevireceğini tahmin ediyor.

 

TL: Fed tutanaklarının ardından dolar endeksindeki durgun seyrin gelişmekte olan ülke para birimleri açısından destekleyici bir zemin yarattığını ve dün ağırlıklı olarak değer kazanımlarının ön planda olduğunu gördük. Ancak TL bu görünüme çok fazla ayak uyduramazken TCMB’nin faizleri sabit tuttuğu toplantısının ardından da görünümünde anlamlı bir değişim göze çarpmadı. Bu kapsamda USD/TL dün 31,03 seviyesinin üzerini test etmeye başlarken sabah saatleri itibarıyla 31.07’nin üzerinde rakamlar söz konusu. Diğer taraftan Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS primi ise 300 baz puanın hemen altındaki seyrini sürdürüyor.

 

Borsa İstanbul: Borsa İstanbul aşırı alım bölgesindeki seyrini sürdürmesine rağmen kazanımlarını ileri taşımaya devam ediyor. Yurt dışındaki havanın ise gerek Fed tutanaklarından varlık fiyatlarını baskı altında bırakabilecek bir sonucun çıkmamasının gerekse teknoloji sektöründeki en önemli isimlerden NVIDIA’nın sonuçlarının son derece güçlü olmasının küresel risk iştahını desteklediğini görüyoruz. Dolayısıyla hem içeride kazanılan momentum hem de dışarıda artan iyimserlik Borsa İstanbul’a pozitif yansırken endeks tarihi zirvesini yukarı taşıma çabasını sürdürüyor. Teknik açıdan bakıldığında ise 9400 puanı ilk direnç olarak izlemeye devam ediyoruz. Bu seviyenin geride bırakılması durumunda endeksin 9550 puana yönelmesi olası görünüyor.