DOLAR
32,3325
EURO
35,1176
ALTIN
2.310,95
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Online Psikolog Nedir?

Online Psikolog Nedir?
22.12.2022 12:52
4.558
A+
A-

Danıştığınız online psikoloğun normal bir psikologdan hiçbir farkı yoktur. Bu, zihinsel, duygusal ve davranışsal bozuklukların teşhis ve tedavisi ile ilgili tıp alanı olan psikiyatride çalışan bir doktordur. Psikologlar, ruh sağlığı sorunlarıyla çalışma konusunda oldukça eğitimlidir. Lisans eğitimlerini tamamlarlar ve pek çoğu belli psikolojik konularda uzmanlaşma eğilimi gösterir. Mental sorunlar tek başınıza halledebileceğiniz şeyler değildir. Muhakkak bir uzman yardımı gerektirir. Bu uzmanı nasıl seçeceğinizi bilmiyor olabilirsiniz. Biz de sizin için buna dair bir rehber hazırladık.

Online Psikolog Seanslarına Geçiş

COVID-19 salgınından önce, çoğu psikolog hastaları ofislerinde yüz yüze görüyor, ara sıra sanal veya telefonla seanslar sunuyordu. Bununla birlikte, ülkemizin çoğunu etkileyen tecrit kısıtlamaları, mevcut hastaların psikologların bizzat görmelerini neredeyse imkansız hale getirdi. Aynı zamanda, pandemi ve sosyal adaletsizliklerin ön plana çıkması, online bir şekilde verilmesi gereken ruh sağlığı hizmetlerine olan talebi daha da artırdı. Pandemiden önce de varlığını koruyan online psikologlar, salgın sonrası büyük bir artış gösterdi. COVID-19 başladığından beri, dünyamız oldukça değişti ve bu değişimlerden pek çoğu sağlık alanında oldu. Online psikologlara artan talep, normalleşme sürecinde de artışını sürdürmeye devam etti. İşe gidip gelmekten kaçınma, kırsal kesimde yaşayıp psikolog hizmetinden iyi yararlanamama veya sadece kişinin tercihinin bu yönde olması bile, birinin pandemi bittikten sonra bile online bir psikologdan danışmanlık almayı tercih etmesinin ana nedenleridir. İyi haber şu ki, online bir psikologla görüşmenin yüz yüze görüşmek kadar etkili olabileceğini gösteren bazı araştırmalar var.

Online Bir Psikolog Nasıl Seçilir?

Online psikolog bulmak, yüz yüze bir ruh sağlığı uzmanı bulmaya oldukça benzer ve online bir psikoloğun en büyük faydası, ofislerinin evinize veya işinize yakınlığı konusunda endişelenmenize gerek olmamasıdır! Öncelikle, ne tür bir psikolog seçmek istediğinize karar vermelisiniz. Yaşınıza yakın olması bile bu kriterlerden biridir. Kimi zaman cinsiyeti, cinsel yönelimi bile göz önünde bulundurmak isteyebileceğiniz durumlardandır. Uzmanlık alanının hangi konular olduğuna bakmak isteyebilirsiniz. Böylelikle en doğru tercihi yaptığınıza emin olursunuz. Ne tarz konuda bir tedavi aradığınızı iyi bilmeniz sizin için daha doğru bir online psikolog seçimini beraberinde getirecektir. Çünkü böylelikle bu alandaki psikologları önünüze getirir.

Online Bir Psikoloğu Nasıl Bulacağım?

  • Çalıştığınız şirketin büyüklüğüne bağlı olarak, bir çalışan destek programı size yardımcı olabilir. Bir psikoloğa sizi yönlendirme konusunda yardımcı olabilirler.
  • Kişisel tavsiyelerden daha iyi bir referans yoktur. Bu yüzden çevrenize danışmak önemlidir. Birinci basamak hekiminiz sevk konusunda size yardımcı olabilir veya arkadaşlarınıza ve ailenize sevdikleri bir psikoloğa gidip gitmediklerini sormak da verimli olabilir. Bu sayede tanıdığınız ve güvendiğiniz kişilerden aldığınız referansla daha sağlam ve güvenilir bir başlangıç yapabilirsiniz.

 

Online psikologlara dair internette bulunan rehberlikleri inceleyebilirsiniz. Hatta bu şekilde kendinize uygun filtreler kullanarak, daha doğru bir tercih yapma şansını yakalayabilirsiniz. Seçmeyi düşündüğünüz psikoloğun hakkında neler yazıldığını okumalısınız. Böylelikle sizin gibi, hizmet talebinde bulunmuş kişilerin deneyimlerinden faydalanmış olursunuz. Bu da kafanızda soru işaretini en aza indirme konusunda oldukça büyük bir avantaj sağlamış olur.

Ne sıklıkla görüşme yapmak istediğinize ve fiyat aralığınıza karar vermek ise atmanız gereken son adımdır. Çünkü bu iki husus, alacağınız hizmet konusunda belirleyici bir yer tutar. Online psikoloğunuzun hizmetine ne sıklıkla ihtiyaç duyacağınıza karar verin. Seans başı ne kadar ücret ödeyebileceğinizi gözden geçirin. Bu açıdan da karşınıza gelecek sonuçları filtreleyebileceksiniz.