DOLAR
32,3397
EURO
35,1106
ALTIN
2.239,71
BIST
8.884,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Az Bulutlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Türkiye’nin kırsalına örnek oluyorsunuz

 Başkan Soyer sanatı kırsaldan kente yayan tiyatro emekçileriyle buluştu    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer İzmir’in köylerinden çıkarak sanata yönelen tiyatro emekçileriyle buluştu.

Türkiye’nin kırsalına örnek oluyorsunuz
01.09.2022 14:37
929
A+
A-
 Başkan Soyer sanatı kırsaldan kente yayan tiyatro emekçileriyle buluştu 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer İzmir’in köylerinden çıkarak sanata yönelen tiyatro emekçileriyle buluştu. Tiyatroya katkıları için teşekkür eden Başkan Soyer, Türkiye genelinde bir köy tiyatroları çalıştayı ve festivali planladıklarını söyledi. Köy tiyatrolarının Türkiye’nin kırsalına örnek olduğunu söyleyen Başkan Soyer, “Sanata dokunan ellerde kir barınmaz” dedi. 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in köy ve mahallelerinde 7’den 70’e gönüllü katılımcılardan oluşturulan amatör tiyatrolarla buluştu. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen buluşmaya Başkan Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer,  İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay ve Büyükşehir bürokratları, İzmir Büyükşehir Belediyesi Köy Tiyatroları Koordinatörü ve Yönetmen Vedat Murat Güzel ve tiyatrocular katıldı. 
 “Sanata dokunan ellerde kir barınmaz”
Başkan Tunç Soyer konuşmasında ilkokul yıllarında İzmir Radyosu’nda başlayan ve üniversite yıllarında Ankara Sanat Tiyatrosu’nda oyunculuk ve yönetmen asistanlığıyla devam eden tiyatro yaşamını anlattı. Tiyatronun her zaman hayatında öncelik olduğunu ifade eden Başkan Soyer, “Tiyatro benim hayatımda çok büyük bir yer tuttu. Tiyatro ayna tutmaktır. Kendinize, çevrenize ayna tutmaktır. Hem kendinizi hem de dünyayı daha iyi tanırsınız. Tiyatroyla yeteneklerinizi keşfedersiniz. Daha çok gülmeyi, hoşgörüyü tiyatro öğretir. Tiyatro empati yapmanın sanatıdır. Sanata dokunan ellerde kir barınmaz” dedi. 
“Salonları dolduracak kadar çoğaldık”
Tiyatronun gelişmesi için önünü açmaya devam edeceklerini belirten Başkan Soyer, “Bu bizim görevimiz. Ama sizler olduğu için tiyatro bambaşka bir yere gidiyor. İlk başladığımızda zorluklar çekmiştik ama şimdi salonları dolduracak kadar çoğaldık. Emin olun yaptığınız çalışmalarla Türkiye’nin kırsalındaki insanlara örnek oluyorsunuz. Onların hayatını iyileştiriyorsunuz. Çok daha güzelliklere imza atacağımıza eminim. Bir kırmızı halı buluşması yapacağız. Sizleri İzmir’e kırmızı halılarla tanıtacağız. İzmir sizinle iftihar edecek. İzmir’in bu değerlerini, güzelliklerini, bizi biz yapan her bir unsurunu hem bu topraklardaki herkese hem dünyaya anlatmak istiyoruz. Bu hedef doğrultusunda da Türkiye’deki tüm köy tiyatrolarıyla birlikt e bir köy tiyatroları çalıştayı ve festivali planlıyoruz” ifadelerini kullandı. 
“İzmir’in kültür haritasını çıkarmayı planlıyoruz”
Buluşmada köy tiyatrolarının öyküsünü anlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi Köy Tiyatroları Koordinatörü ve yönetmen Vedat Murat Güzel, “Tiyatroyu ne kadar çok insanla buluşturursak, şehrin sosyal yaşamı o oranda farkındalık yönü gelişmiş bir topluluğa emanet olacaktır. Başkanımız, imkanı olanla ihtiyacı olan arasında bir kültür sanat köprüsü kurulmasını sağlıyor. Kentin her yerinden sanat fışkırıyor. Bizler de bunun kırsaldaki ayağını oluşturmaktan mutluyuz. Bu ay köy tiyatroları bir proje olarak başlayalı tam bir yıl oldu. Bu bir yıl içinde 4 köyle 7 farklı oyunu 100’ü aşkın katılımcıyla 42 kez sergiledik. 4 ayrı daire başkanlığıyla yaptığımız çalışmalarla gençlere, kadınlara, muhtarlara ulaştık. Genç İzmir b ünyesinde de 100’e yakın katılımcıyla gençlerle ilgili sanat sürecini başlattık. Doğaçlama tiyatro, pandomim ve gençlik oyunu sergileyen bir tiyatro topluluğu haline geldik. Okullarda ve çeşitli etkinliklerde palyaço oyunlarıyla çok geniş kitlelere ulaştık. Yerel yönetimlerde muhtarların öneminin farkındayız ve onlarla da Türkiye’ye örnek olacak bir projede çalışıyoruz” şeklinde konuştu. 
Tiyatrolar bir araya geldi 
Buluşmaya Seferihisar Ürkmez Kadın Tiyatrosu, ANAHTAR Kadın Tiyatro Topluluğu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genç İzmir Tiyatrosu, Foça Yenibağarası, Ödemiş Konaklı, Güzelbahçe Yelki, Bergama Kozak Yukarıbey, Ulamış, Çeşme Germiyan ve Urla Barbaros köy tiyatroları katıldı. Oyuncular birbirleriyle tanışma imkanı buldu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı