DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Unutkanlıkla seyreden hastalıklarda kişiler gündüz uyumaya başlar

Unutkanlıkla seyreden hastalıklarda kişiler gündüz uyumaya başlar
19.12.2023 09:45
20
A+
A-

Yaş aldıkça uyku düzenimizde değişiklikler yaşanıyor. Daha az uyumaya, gündüz de kestirmeye başlıyoruz. Yataş Uyku Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Kaynak, uyku durumunda yaşanan bu değişikliğin bazen unutkanlıkla seyreden demans ve Parkinson gibi hastalıkların belirtisi olabileceğine dikkat çekiyor.

 

Uyku süresi kişiden kişiye farklılık gösterebildiği gibi yaşla da değişkenlik gösteriyor. Yeni doğan döneminde günün büyük bölümünü kapsayan uykunun yarıdan fazlası, hafızayla ilişkili olan ve rüyaları gördüğümüz REM denen döneminden oluşuyor. Erişkin yaşlarda uyku 7-8 saat süreye; REM döneminin uyku içinde oluşturduğu bölüm ise yüzde 50’den yüzde 25’e iniyor. Yaşın ilerlemesiyle uyku süresinin kısaldığına, REM dönemlerinin oranının da giderek düştüğüne dikkat çeken Yataş Uyku Kurulu Üyesi, Nörolog Prof. Dr. Hakan Kaynak, şöyle devam ediyor: Uykunun sirkadiyen ritmi de yaşla birlikte değişkenlik gösterir. Bebeklik döneminde gün içine yayılmış 6-7 uyku epizodu varken erişkin yaşlara gelindiğinde uyku, gün içinde 2 defa uykuya ve uyanıklığa eğilimli hale geldiğimiz bir sürece döner. Yaşın ilerlemesiyle uykunun bu bifazik ritmi gücünü kaybeder ve gece uykularının yerine gündüzleri de uyumaya başlanır. Gece uykular daha kısa ve daha sık bölünür hale döner, REM dönemleri de giderek kısalır.”

 

Unutkanlıkla seyreden hastalıklarda kişiler gündüz uyumaya başlar 

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan ve unutkanlıkla seyreden demans, Parkinson gibi birçok hastalık bulunduğuna değinen Prof. Dr. Kaynak, bu hastalıkların ilk habercisinin gündüz uykusu olduğunu söylüyor. Demans hastalarının geceleri daha sık uyandığını, daha yüzeysel uyuduğunu ve REM dönemlerinin kesintili olduğunu anlatan Prof. Dr. Kaynak, “Bu tür hastalıkların ilerlemesi ile beyinde uykunun dönemleri ayırt edilemez hale gelir ve uykular da giderek geceden gündüze kaymaya başlar. Geceleri uyuyamayan hastalar gündüzleri uyumaya başlarlar. Gece uykularında sıkça kabuslar ile uyanırlar. Bazen de rüyalarını yaşamaya başlarlar. Normal şartlarda rüyaların görüldüğü REM döneminde kas gerginliği minimumdur. Ancak yaşın ilerlediği dönemde ortaya çıkan bir grup hastalıkta REM döneminde kaslar tam olarak gevşemez, bazen kas gerginliğinde artış dönemleri gözlenir ki bu durumda hastalar rüyalarında gördükleri içeriği yaşamaya başlar. REM uykusu davranış bozukluğu denen bu hastalık başta demans ve parkinson hastalığı olmak üzere birçok unutkanlık ile gelişen hastalığın seyri sırasında görülür“ diyor.