DOLAR
34,0040
EURO
37,7483
ALTIN
2.730,85
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
28°C
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C
Perşembe Çok Bulutlu
30°C

Üretime akıl katan teknolojilerle sanayide yapay zekâ dönemi

Geleceği referans alan teknolojilerin mimarı Mitsubishi Electric, üretimi dijitalleştiren çözümlerle sanayiye değer yaratıyor   Konvansiyonel üretim sistemlerinin teknolojiye entegre edilmesi ve dijitalleşmesiyle ortaya çıkan akıllı fabrikalar; veri analizi, raporlama sistemleri, makineler arası iletişim, bulut bilişim sistemleri, nesnelerin interneti, yapay zekâ ve makine öğrenmesi gibi teknolojik gelişmelere ev sahipliği yapıyor.

Üretime akıl katan teknolojilerle sanayide yapay zekâ dönemi
07.09.2022 11:30
337
A+
A-

Geleceği referans alan teknolojilerin mimarı Mitsubishi Electric, üretimi dijitalleştiren çözümlerle sanayiye değer yaratıyor

 

Konvansiyonel üretim sistemlerinin teknolojiye entegre edilmesi ve dijitalleşmesiyle ortaya çıkan akıllı fabrikalar; veri analizi, raporlama sistemleri, makineler arası iletişim, bulut bilişim sistemleri, nesnelerin interneti, yapay zekâ ve makine öğrenmesi gibi teknolojik gelişmelere ev sahipliği yapıyor. Üretimi akıllı hale getiren tüm bu çözümler; verimlilik, operasyonel hız ve iyileşme sağlarken ileri otomasyon çözümleri, entegrasyon, üretkenlik ve esneklik konusunda firmalar için yüksek katma değer yaratıyor. Teknolojik gelişmelerin getirdiği fırsatların endüstriyel firmaların kalkınması ve zorlu rekabet yapısı içinde yer edinmesi için kritik olduğunu söyleyen Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, üretimi dijitalleştiren teknolojilerin her geçen gün hayatımızda daha fazla yer alacağını belirtti. 

 

İmalat sürecinin otomasyon sistemlerine entegre olmasıyla kalite ve çeşitlilik artarken maliyet avantajı sağlanıyor, daha nitelikli ürünler tüketicilerle buluşuyor. Akıllı, planlı, raporlama içeren otomasyon temelli sistemler ve yazılımlar; en az kaynakla, en kısa sürede, en kaliteli üretimi gerçekleştirmek isteyen firmaların çözüm ortaklığını yapıyor. Mitsubishi Electric’in fabrika otomasyon teknolojilerinin seri üretimde belirlenen standartların sürdürülebilir olmasına katkı sunduğunu ifade eden Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel; MAPS Scada, servo serisi MELSERVO-J5, 800 Serisi Frekans Inverterleri, ICONICS yazılımı gibi ürünlerle, üretim yapan firmalara çözüm ortaklığı yapmayı sürdüreceklerini söyledi. 

 

Fabrikalarda üst düzey zekâ katmanı

Mitsubishi Electric çatısı altında yer alan ABD Merkezli SCADA ve IoT analiz yazılım şirketi ICONICS’in yazılım ürünü sayesinde nesnelerin çalıştırma, kontrol, otomasyon ve otonom çalışma kabiliyetini koruduğunu söyleyen Tolga Bizel; “Cihazların birleştirilmesini ve kullanıcılara her zamankinden daha fazla fırsat yaratan büyük miktarda verinin toplanmasını sağlayan ICONICS'in IoT'li SCADA'sı bu verileri topluyor ve operatöre yeni bir eyleme dönüştürülebilir zekâ katmanı sunuyor. ICONICS'in ölçeklenebilir çözüm paketinin temeli; herhangi bir masaüstü veya mobil cihazda çalışacak gelişmiş görselleştirme teknolojisi, yüksek kullanılabilirlik, merkezi yapılandırma ve çok çeşitli endüstri standardı iletişim protokollerine bağlanabilme yeteneğine dayanıyor. Verileri hiç olmadığı kadar erişilebilir kılan buluttaki ICONICS teknolojisi, Mitsubishi Electric'in uçtan buluta kadar geniş bir yelpazedeki yazılım ürün ve hizmetlerinden oluşan fabrika otomasyon teknolojisinden yararlanabiliyor” dedi. 

 

Üretimde hatayı minimize eden teknoloji

Akıllı üretim mekanizması içinde hataların minimize edilmesi ve geri bildirimlerle ilgili süreçlerin optimize edilmesi için servo motorların çok belirleyici bir role sahip olduğunu belirten Bizel, sözlerine şöyle devam etti: “Biz Mitsubishi Electric olarak bu konuda önemli bir rol üstleniyor ve sanayinin ihtiyaçlarını karşılayacak inovatif servo çözümleri üretiyoruz. Bu kapsamda geliştirdiğimiz yeni jenerasyon servo serisi MELSERVO-J5, üretim makinelerinin döngü süresini azaltan endüstri lideri servo güçlendirici olarak fark yaratıyor. MELSERVO-J5 serisi ürünler, 3,5 kHz'lik hız frekans yanıtı ile ciddi bir kontrol performansı artışı sağlıyor. Yüksek çözünürlüklü geri bildirim sinyalleri sayesinde bu servo motorlar, tork dalgalanmasını azaltarak istikrarlı bir kontrol mekanizması sunuyor. Üstelik servo güçlendiriciler, yüksek hızlı ve yüksek hassasiyetli kontrol sunan tam sürücü çözümleri sağlamak için CC-Link IE TSN haberleşme protokolüne de bağlanabiliyor.”

 

Ürün kalitesini standardize ederek üretkenliği artırıyor

Kestirimci bakım imkânı sunan ve ürün kalitesini artırmayı sağlayan Edge Computing teknolojisi ile işletmelerin üretim potansiyellerini yeniden keşfedebileceklerini söyleyen Bizel; “Yüksek hızlı ve gerçek zamanlı veri işleme yapabilen ‘Edge Computing’ ürünlerimiz MELIPC ve Real-time Data Analyzer yazılımı, kayıp maliyetleri azaltıyor ve üretim performansını artırıyor. Operatör deneyimini bir standarda oturtan teknoloji, bu sayede ürün kalitesinin sabitlenmesine destek oluyor. İstatiksel veri analiz yazılımı olan Real-time Data Analyzer, makinelerden topladığı gerçek zamanlı veriyi işleyip anlamlandırıyor, hata durumunda ise gerçek zamanlı geri bildirim sağlıyor. Üretimde yeni olanaklar sunan MELIPC ise otomasyonun öne çıktığı akıllı fabrikalarda insan iş gücünü ve etkisini azaltarak dijital yönetimi kolaylaştırıyor. MELIPC serisinde yer alan MI5000, tek modülle üretim verilerini işliyor ve cihazların gerçek zamanlı kontrolünü gerçekleştiriyor. MELIPC MI3000 ise büyük ekranlı ve yüksek çözünürlüklü LCD paneli ile standart olarak veri görüntülemeyi ve dokunmatik işlemleri destekliyor” şeklinde konuştu. 

 

Enerji tasarrufu sağlıyor, maliyetleri azaltıyor

Yeni endüstri çağında üretimin dijital bir form kazanması için inverter teknolojisinin de hayati bir öneme sahip olduğunun altını çizen Tolga Bizel, Mitsubishi Electric’in son nesil FR-E800 serisini şu sözlerle anlattı: “Şirketimizin geliştirdiği FR-E800 Serisi frekans inverterleri, sabit ve değişken çeşitli tork uygulamalarında yıllarca güvenilir şekilde çalışan, Mitsubishi Electric'in kanıtlanmış değişken hız kontrol teknolojisi üzerine inşa edilmiş durumda. Bu seri; kalite, performans ve kestirimci bakım yetenekleriyle enerji tasarrufu sağlamak, yerleşim alanını azaltmak ve maliyeti en aza indirmek için tasarlandı. FR-E800 Serisi aynı zamanda, hidrojen sülfür ve diğer aşındırıcı gazların neden olduğu hasar belirtilerini belirleyen dünyadaki ilk uyarı sistemine sahip. Bu noktada operatör, üretim ortamının iyileştirilmesi gerektiğinde veya planlanmamış bir kesinti olasılığı riski oluştuğunda bir bildirim alıyor ve gerekli önlemleri alabiliyor.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı