DOLAR
32,3875
EURO
34,7776
ALTIN
2.435,69
BIST
9.983,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C

ZİRVEDE PATİNAJ

ZİRVEDE PATİNAJ
20.02.2024 09:55
9
A+
A-

Dün kapalı olan ABD piyasaları bugün yeniden işleme açılacak. Bu da işlem hacimlerinin küresel ölçekte biraz daha canlanmasını sağlayabilir. Ancak genel hatlarıyla baktığımızda oldukça sakin bir günde olduğumuzu söyleyebiliriz. Dün olduğu gibi bugün de piyasalara yön verebilecek önemde bir konu başlığı bulunmuyor. Dolayısıyla global olarak anlamlı bir trend oluşması kolay görünmüyor. Kaldı ki önde gelen merkez bankalarının faiz indirimlerine ne zaman başlayacağı soru işareti olarak kalmaya devam ederken yatırımcılar yarın açıklanacak

Fed tutanaklarında verilecek mesajları da görmek isteyecektir. Yurt içinde ise kuvvetli bir momentum yakalayan Borsa İstanbul tarihi zirvesini yukarı taşımaya devam etse de kısa vadede ulaşılan güçlü değer kazanımlarının ardından endeksin zaman zaman kâr satışlarına maruz kaldığını görüyoruz.

 

TL: Gündemin genel hatlarıyla sakin olduğu günde içeride Hazine’nin yoğun ihraç programı takip edilecek. Dün 2 ve 5 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvillerinin ihraçlarını gerçekleştiren Hazine bugün ise 2 yıl vadeli 6 ayda bir kupon ödemeli altın tahvili ile 2 yıl vadeli 6 ayda bir kira ödemeli altına dayalı kira sertifikasının doğrudan satışını, 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli 6 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvilinin ilk ihracını ve 5 yıl vadeli 6 ayda bir kira ödemeli kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek. Hazine böylece toplamda 250 milyar TL iç borçlanma hedeflediği Şubat ayı programını tamamlamış olacak. Kesin olmayan programa göre Mart ayında ise 131,8 milyar TL’lik borçlanma yapılması hedefleniyor.

 

Borsa İstanbul: Arka arkaya 7 haftalık yükseliş serisi yakalayan BIST-100 endeksi yeni haftaya da güçlü bir zeminde başlasa da devamını getiremedi. Yılın başından bu yana bakıldığında değer kazanımı %25 seviyesine ulaşan endeks dün özellikle bankacılık sektörünün desteği ile 9400 puanın da üzerini gördü. BIST-30’un ise 10 bin puanın üzerini test etmesi dikkat çekti. Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS priminin 300 baz puanın altında kalmaya devam etmesi de TL varlıklara yönelik artan risk iştahının bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Ancak yurt dışı piyasaları da geride bırakan bu güçlü performansın ardından endeksin yükselişlerde kâr satışlarına maruz kalmaya başladığını görüyoruz. Bu kapsamda dün özellikle günün son bölümünde gelen satışların etkisi ile eksi bölgede kapanış yapıldı. Şimdilik büyük resimde anlamlı bir bozulmanın olduğunu söylemek güç. Kısa süre zarfında gerçekleşen kuvvetli kazanımların ardından düzeltmeler yapılmasının ise daha sağlıklı bir tablo oluşması adına önemli olduğunu düşünüyoruz.