DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

MESS, ilk 6 ay için ücret artışı teklifini tüm şartları zorlayarak %73’e yükseltti

MESS, ilk 6 ay için ücret artışı teklifini tüm şartları zorlayarak %73’e yükseltti
13.01.2024 21:27
2
A+
A-

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), metal sektöründe devam eden Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında teklifini revize etti. MESS, 1 Eylül 2023’ten itibaren geçerli olacak ilk 6 aylık ücret artışı için üyeleriyle birlikte tüm şartları zorlayarak teklifini %73’e yükseltti.

MESS’ten yapılan açıklamada, “MESS olarak öncelikle Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde çıkan çatışmada şehit olan kahraman askerlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır, yaralı askerlerimize acil şifalar diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun. Bugün İşçi Sendikaları ile yaptığımız görüşmede, 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren geçerli olan ilk 6 ay için ortalama %73 oranında, içerisinde kıdem zammı da bulunan bir artış teklif ettik. Bu artış rakam sadece 6 ay içindir. Bir an önce anlaşmaya varmak amacıyla tüm koşulları zorlayarak verdiğimiz bu dördüncü teklifimiz ile birlikte, beklenen ikinci 6 aylık enflasyonu da içerecek şekilde, MESS işçisinin 1 yıllık toplam gelir artışı Mart 2024 itibariyle %125 seviyelerini geçiyor. Anlaşma olması durumunda, MESS işçisi Ocak ayında geriye dönük olarak yaklaşık brüt 70.000 TL maaş farkı alacak, Ocak 2024 maaşı ile birlikte alınacak toplam ödeme ise yaklaşık brüt 110.000 TL seviyesine ulaşacak” denildi.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), yaklaşık 160 bin çalışanı kapsayan Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde, dördüncü teklifini 13 Ocak 2024 tarihinde çalışanları temsil eden Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş Sendikaları’na iletti.

MESS, yeni dönem Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamında bir an önce anlaşmanın sağlanması için 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren geçerli olan ilk 6 ay için %73 oranında artış teklif etti. MESS böylelikle, ikinci 6 aylık dönemde beklenen TÜFE de dikkate alındığında, yıllık yaklaşık %125 artışa tekabül eden bir teklif yapmış oldu. Bu yeni teklife göre, MESS işçisinin sosyal haklarla birlikte aylık ortalama brüt kazancı 1 Mart 2024 itibariyle 50.000 TL seviyesinin üzerine çıkacak (Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı ve Yıllık İzin yardımları hariç). Anlaşma olması durumunda, MESS işçisi 4 aylık birikmiş ücret farkları ve yeni maaşıyla birlikte, Ocak ayında ortalamada yaklaşık brüt 110.000 TL’lik bir toplu bir gelir elde edecek.

İşçi sendikalarıyla bir an önce anlaşma sağlanması ve çalışma barışının korunması amacıyla tüm şartları zorlayarak dördüncü teklifini veren MESS’in açıklamasında şu noktalara değinildi:

“1 Eylül 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde ilk 6 ay için %30’luk enflasyona karşılık, MESS olarak dördüncü teklifimiz ile ortalamada %73 oranında bir artış sağlıyoruz. Amacımız bir an önce tüm tarafları koruyacak şekilde anlaşmaya varmak. Bu kapsamda, çalışma arkadaşlarımız için elimizi taşın altına koyduk. İşverenlerimizle birlikte büyük fedakârlık yaptık. İşçilerimizi temsil eden üç işçi sendikasının da sürece aynı hassasiyet ve uzlaşmacı tavırla yaklaşmasını bekliyoruz.”