DOLAR
32,5811
EURO
34,8042
ALTIN
2.505,56
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Uçak Yolculukları için Tavsiyeler

Uçak Yolculukları için Tavsiyeler
31.10.2022 13:31
1.466
A+
A-

Her gün milyonlarca insan havayolu taşımacılığı ile seyahat ediyor. Diğer ulaşım seçeneklerine kıyasla uçakla yolculuk yapılmasının nedeni ise, hızlı ve konforlu bir ulaşım aracı olmasından kaynaklanıyor. Öte yandan uçak bileti fiyatlarının otobüs ve diğer ulaşım araçlarına yakın olması, uçağı daha tercih edilebilir seçenek kılıyor. Bu sayede uzun mesafelere, ideal fiyatlara alınan uçak biletiyle daha kısa sürede gitmek mümkün oluyor.

Uçak yolculuğu yaparken göz önünde bulundurulması gereken bazı detaylar bulunuyor. Bu detaylara hem uçağa ilk kez binecek olanların hem de yıllardır binen insanların dikkat etmesi gerekiyor. Bahsi geçecek detaylar sayesinde yolculuk daha keyifli ve sağlıklı geçebiliyor. İşte, uçak yolculukları için tavsiyeler!

  • Havalimanının Adresini Bil

Havalimanları şehirlerin en ücra noktalarına tanımlanabiliyor. Yeri bilinse de tam adres bilinmediği için uçağa yetişip yetişememe korkusu ile karşı karşıya kalınabiliyor. Daha önce havalimanına gidilmediyse eğer konumunu net öğrenerek sürece başlamak gerekiyor. Örneğin İstanbul Bodrum uçak bileti alındığında, öncelikle hangi havalimanından bineceğini bilmek gerekiyor. İstanbul’da 2 farklı havalimanı olduğu için bileti bilinçli bir şekilde almak da büyük önem taşıyor.

Havalimanının nerede olduğu, hangi ulaşım araçlarının oraya gittiğini ve bu ulaşım araçları ile yolculuğun ne kadar sürdüğünü bilmek gerekiyor. Aynı zamanda yola çıkılacak saatte şehrin trafik durumunu bilmek geç kalmayı önlüyor. Aksi durumda yola çıkıldığında hiç istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Biletin boşa gitmesi gibi daha pek çok problem kaçınılmaz olabilir.

  • Havaalanına Giden Ulaşım Seçeneğini Bil

Havalimanına hem hızlı hem de konforlu bir şekilde götürecek ulaşım aracını belirlemek gerekiyor. Ulaşım süresini etkileyen bu ulaşım aracı seçimini son ana bırakmamak ve en doğru kararı vermek mühim bir konu oluyor.

Havalimanı servisleri ve taksiler en ideal ulaşım araçları arasında yer alıyor. O nedenle oturulan semtin yakınlarından servis geçiyorsa servise, geçmiyorsa da taksiye binilmesi gerekiyor. Ancak havalimanı servislerinin güzergahı daha kapsamlı olduğu ve belirtilen sürede havaalanına vardığı için daha tercih edilebilir seçenek oluyor.

  • Havaalanına Erken Git

Hayatında ilk kez uçak yolculuğu gerçekleştirecek insanların havalimanına erken gitmesinde fayda var. Çünkü havalimanında tüm hatların kapısı farklı oluyor ve bundan dolayı bir karışıklık yaşanabiliyor. Bu karışıklık neticesinde telaşa kapılmamak için de erkenden gitmek daha sağlıklı oluyor.

Yurt içi uçuşlarında 1 saat önce havaalanında bulunmak yeterli olurken, ilk kez gidecek insanların 1 buçuk saat önce havalimanında olması gerekiyor. Yurt dışı uçuşu gerçekleştirilecekse bu süre 2 saat olup, ilk kez uçacaklar için 2 buçuk saat olması daha sağlıklı oluyor.

  • Kimliği ve Pasaportu Unutma

Havaalanına giderken unutmamanız gereken bazı eşyalar var. Bu eşyalar listesinde ilk sırada kimlik yer alıyor. Çünkü nereye seyahat edilirse edilsin, uçağa kimlik olmadan binilemiyor. Hatta hem bilet kontrollerinde hem de uçağa binişlerde olmak üzere iki kez kimlik kontrolü yapılıyor. O nedenle evden çıkmadan önce kimliği aldığınızdan emin olmanız gerekiyor. Aynı şekilde seyahati yurt dışı olanların pasaportunu yanında bulundurması şart koşuluyor.

  • Valiz Ağırlığı İdeal Olsun

Her havayolu firmasının sunduğu bagaj şartı farklı oluyor. Genelde yolculara sunulan bagaj şartı 15 kg ile sınırlı olsa da 5 kg da el bagajı hakkının olduğunu bilmek gerekiyor. Yine de uçağa binilmeden önce bilet alınan uçak firmasının sunduğu şartları detaylı bir şekilde öğrenmek mühim oluyor. Bagaj teslim esnasında vakit harcamamak ve ek ücret ödemek durumunda kalmamak için verilen hakka uygun bagaj götürmek gerekiyor.  

Bagaj hakkına ilave olarak sıvı haklarının ne kadar olduğu konusuna da dikkat etmek gerekiyor. Özellikle el bagajına deodorant, krem ve sıvı madde ürünlerinin konulmaması mühim bir konu oluyor. Aksi durumda sınır aşılıyor ve o eşyalar görevliler tarafından alınıyor.

  • Online Check-in Yap

Uçak kalkış saatine kısa bir farkla yetişmek zorunda kalanların Check-in işlemlerini online olarak gerçekleştirmesi gerekiyor. Online yapıldığı takdirde hiç zaman harcamadan uçağa yetişilebiliyor. Hatta uçağa geçme aşamasında konturda vakit kaybedilmiyor ve bagajı verdikten sonra direk uçağa geçilebiliyor.

Online check-in işlemi gerçekleştirilmediği zaman ise konturlara gidip koltuk yerini ve bilet kesim işlemlerini yaptırmak gerekiyor. O nedenle online check-in yaptırmak büyük bir kolaylık sağlıyor.

  • Uçak Bileti Çıktısını Al

Uçak bileti bilgileri, yolcuya mesaj veya mail yolu ile ulaştırılıyor. Bu bilgilere havalimanında kolayca ulaşmak için telefonun ekranında açık bırakmak yeterli oluyor. Ancak işini garantiye almak isteyenler bilet çıktısını da temin edebiliyor. Örneğin internet üzerinden İstanbul uçak bileti alındığında yolcuya biletin saatini vb. detaylarını içeren bilgi mail yolu ile ulaştırılıyor. Bu bilgiler neticesinde de uçağa doğru bir şekilde binmek mümkün oluyor.

Rezervasyon bölümünde yer alan bilet detaylarına da dikkat etmek gerekiyor. Uçağa binilecek kapıya yanlış bakılması durumunda bir telaşa kapılabiliyor. Havaalanına gidip, güvenlik gişeleri geçildikten sonra konturlara yönelebileceğiniz gibi online check-in ile de biletinizi görüntüleyebilirsiniz.

  • Terminallere Dikkat Et

Havaalanına ulaştıktan sonra dikkat edilmesi gereken bir hususta uçuşun hangi terminalden gerçekleşeceği oluyor. Yurt içi ve yurt dışı uçuşları için geçilen terminallerin girişi birbirinden farklı oluyor. Yanlış terminale girilmesi ise, büyük bir zaman kaybına neden oluyor. O nedenle terminalin doğru olduğundan emin olarak gitmek ve güvenlik kontrollerinden geçmek gerekiyor.

Terminalden geçtikten sonra gidiş ve dönüş kapılarını da ayırt etmek gerekiyor. Yolcu dönüşlerinin olduğu girişlere gidildiğinde geri dönmek zaman alabiliyor. O nedenle havalimanında sakin ve bilinçli bir şekilde hareket etmek gerekiyor.  

  • Baş Ağrısı veya Mide Bulantısı için İlaç Al

Uçağa bindikten sonra mide bulantısı, baş ağrısı gibi çeşitli problemlerle karşılaşmak muhtemel oluyor. Bu durum uçağın verdiği heyecandan kaynaklandığı gibi binip binemeyeceğim stresinden de kaynaklanabiliyor. Yani son derece normal kabul ediliyor.

Uçak hareket ettikten sonra bir mide bulantısı ile karşılaşmak istemiyorsanız doktor tavsiyesi ile aldığınız bir ilacın yanınızda bulunması gerekiyor. Aksi durumda kusma, ateşlenme gibi daha pek çok problemle ile karşı karşıya kalınabiliyor. Ancak çantada bulunan bir ilaç ile bu durumların önüne geçilebiliyor.

  • Yanına Kulaklık al

Uçak yolculuğu esnasında oluşan sessizlik bazen sinirlerin gerilmesine neden olabiliyor. O nedenle bir kulaklık alıp müzik dinleyerek yolculuğu sonlandırmak en doğru karar oluyor. Uçağın kalkış ve iniş anlarında akıllı telefonların, tabletlerin kapatılması şart koşuluyor. Ancak uçak havalandıktan sonra cihazları uçuş modunda kullanmak mümkün olabiliyor.  

Telefonun uçuş modunda kullanılmasına da izin verilmiyorsa, müzik çalar gibi alternatif ürünlere yönelmek gerekiyor. Özellikle uzun uçuşlarda müzik çalar, kitap veya el aktivitesi sunan bir oyuncağın alınması sıkıcı bir yolculuk geçirmenin önüne geçiyor.

  • Uçuştan sonra Valizini Al

Uçuş öncesinden verilen bagajın uçuştan sonra ilgili yerlerden alınması gerekiyor. Uçuş bilgilerinin ekrana verildiği yere gidildiğinde valizin gelmesi bekleniyor. Ancak valizler benzer olduğu ve sıklıkla bir karışıklık yaşandığı için bagaja bir işaret bırakmak gerekiyor. İşaret bırakmak istenmiyorsa da valizin üzerindeki barkottan isim kontrolü yapmak, muhtemel karışıklıkların önüne geçilebilir.