DOLAR
32,2700
EURO
34,7272
ALTIN
2.399,89
BIST
10.291,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2024 seçimlerinde yeniden başkanlığa aday

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2024 seçimlerinde yeniden başkanlığa aday
09.12.2023 18:38
23
A+
A-

Vladimir Putin, Rusya’da Mart 2024’te yapılacak seçimlerde yeniden başkanlığa aday olacağını açıkladı. Böylece en az 2030’a kadar iktidarda kalacağını söyledi.

Başkan Putin, açıklamayı Cuma günü Rusya Devlet Başkanı’nın resmi ikametgahı olan Kremlin’de düzenlenen törenin ardından yaptı.

Putin, yirmi yılı aşkın bir süredir devlet başkanı veya başbakan olarak sürekli iktidarını sağlamlaştırmayı amaçladığı için 17 Mart 2024’te yapılacak seçimlerde beşinci başkanlık dönemi için teklif verecek.

Yaklaşan seçimler aynı zamanda Rusya’nın ihtilaf sırasında ilhak ettiği işgal altındaki Ukrayna bölgeleri Donetsk, Luhansk, Zaporizhia ve Kherson’un sakinlerinin de ilk kez cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılacağını işaret edecek.

Rusya Merkez Seçim Komisyonu, 15, 16 ve 17 Mart’ta bu dört bölgede art arda üç gün boyunca evden eve oylama düzenleyeceğini söyledi.

Uluslararası toplum daha önce bu bölgelerde Rusya destekli yetkililer tarafından düzenlenen yerel seçimleri sahtekarlık olarak nitelendirerek kınamıştı.

Başkan Putin, Ağustos 1999’da Rusya’nın başbakan vekili oldu ve ardından, aynı yılın yılbaşı gecesi beklenmedik bir şekilde dönemin Devlet Başkanı Boris Yeltsin tarafından başkanlık görevine getirildi.

Anayasal olarak başka bir dönem başkanlık için aday olmasına izin verilmediği için 2008’de istifa etmeden önce dört yıl boyunca iki dönem başkanlık yaptı. Kendisinin yerine başkan olarak getirilen Dmitry Medvedev’i desteklerken, Putin ikinci kez başbakanlık görevini üstlendi.

Ancak 2012’de yeniden başkanlığı kazandı ve o günden bu yana iktidardaki hakimiyetinden vazgeçmedi. Putin, 2018’de yeniden seçildikten sonra 2021’de altı yıllık iki dönem daha aday olmasının önünü açan bir yasayı imzaladı.