DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Amerika’da Amazon işi yapan kaç Türk girişimci var?

Amerika’da Amazon işi yapan kaç Türk girişimci var?
28.03.2024 16:45
23
A+
A-

Amerika’da Amazon işi yapan kaç Türk girişimci var?

 

Her geçen gün Amerika’da şirket kurmak diye yola çıkıp amazonda bir, iki ürünle  başarı hikayesi haline dönüşen yeni bir Türk ismi duyuyoruz. Ortada kesin bir çalışma olmadığı için vereceğimiz rakamlar tamamen, bu işin içinde olan ister istemez Türklerin kendi içinde kurdukları gruplara bağlı  bir hesaplamadır. Mesela, kitap işi yapan Türk sayısı Texas’ta 550-700 arasında, iş sahibi (yanında çalışan Türkler hariç). New York ve New Jersey’de bu rakamın 1000’e ulaştığı ifade ediliyor (bu rakama kendi işi olup da kenarda bu işe devam edenler de dahil ediliyor).

 

Tüm Amerika çapında bu rakamın 3-5 bin arasında olduğu söyleniyor. Gelir seviyeleri aylık net 2-3 binden, net 20-30 hatta bazı alanlarda 100 bine kadar çıktığı söylenen girişimciler olduğu biliniyor.

 

Peki bu kadar kolay mı? Amerika’da şirket kurunca bitiyor mu? Gözüken o ki, Amazondan satış yapan Türkler olduğu gibi, artık Amazon’da iş yapan Türklere software, danışmanlık, eğitim satan Türkler de var. Kısaca olayın çapı biraz büyümüş. Bu muhasebe alt yapısı da sağlam. Görüştüğümüz muhasebecilerden, easyformation,  Gökhan Çıkılı, sadece kendi müşterisi olan Amazon’da iş yapan Türklerin bu konuda ciddi hacme ulaştıklarını ifade ediyor.

 

Kısaca, Türkler okumayı kendilerinden daha çok seven (ve okuyan) Amerikalılara başta kitap olmak üzere diğer ürünleri de satıyorlar. Önlerinde ciddi rekabet sağlayan Hintli girişimciler de var. Ama gözüken şu an için çatışma yok. Fakat Türk girişimciler, bir duyuma göre Meksika’da matbaa kurmuşlar.

Amerika’da pazar canlı ve çalışanı ödüllendiriyor. Sözümüz senet, güvene dayalı. Fakat vergi konusunda hiç şakası yok. IRS diye geçen hazine bakanlığı, vergi dairesi, ismini çok duyduğumuz CIA, FBI gibi şaşalı devlet kurumlarını bile takmıyor. Vergi konusunda ise hiç acele etmiyor. Bugün olmasa bile 3 sene sonra 5 sonra sizi yakalıyor. Eğer bugün iyi bir muhasebeci ile çalışmazsanız, yarın çok daha iyi bir avukata ihtiyacınız olur. Amerika’da şirket kurmak için yola çıkan Türk girişimciler, Amazon’da olayı çözmüşler. Alt yapıyı kurmuşlar. Teknoloji, muhasebe ve sermaye ile yol alıyorlar