DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Plastik Ürünler – Plastik Ambalajlar

Plastik Ürünler – Plastik Ambalajlar
18.09.2023 17:21
294
A+
A-

Plastik ürünler, petrol rafinelerinden çıkan ve petrokimya tesislerinde işlenen çeşitli ürünlerden elde edilir. Dünya petrolünün % 4’ü plastikler için kullanılıyor. Plastik, az malzeme ile çok ürün üretebilmeye olanak sağlar. Ayrıca şekil verme kolaylığı açısından da en çok tercih edilen ham maddedir. Plastik malzemeden üretilen ambalajlar kalite ve özelliğine göre sınıflandırılır.

PoliVinil Klorür (PVC) Ambalajlar

PVC’nin esnek ve sert olarak iki türü vardır. Geniş kullanım alanı bulunur. Örneğin şampuan şişeleri, yapay deriler, taze et kapları, pencere temizleme ürünleri, ketçap şişeleri, elektriksel yalıtımlar, yumuşak oyuncaklar, çatı malzemeleri, pencere çerçevesi ve borular PVC’den yapılıyor.

Polietilen Teraftalat (PET) Ambalajlar

Plastik ambalajlar tamamen geri dönüşebilir bir üründür. Isıl işlemle şeffaf ve opak malzemeye dönüşür.

PET ürünlerin özellikleri şu şekildedir:

  • Sert veya az sert olabilir.
  • Darbelere karşı dayanıklıdır
  • Hafif ve iyi bir nem bariyeri sağlar.

Gazlı içecekler, bitkisel yağ şişeleri, meyve suyu, içme suyu, salata kapları gibi kullanım alanları mevcuttur.

PiPropilen (PP) Ambalajlar

Düşük yoğunluğa sahip olan PP ısıya, kimyasala ve darbelere karşı dayanıklıdır. Parlaklığı ve sertliği ortadır. Cips paketleri, margarin tüpleri, ilaç şişeleri, mayonez şişeleri, yoğurt kapları, bavul ve sandalye yapımında kullanılıyor.

Yüksek Yoğunluklu Polietilen (HDPE)

Sağlam ve ekonomiktir. Süt rengi görünüme sahiptir. Kolay şekillenir, maliyeti düşüktür ve kırılmaya dayanıklıdır. Bu sayede geniş kullanım alanı bulunur. Plastik tüpler, kablo yalıtımları, süt-ayran gibi içecek kutuları HDPE’den yapılıyor.

PoliStiren (PS) Ambalajlar

Çok amaçlı, rijit ve köpük bir plastiktir. Sert ve kırılgan bir yapıya sahiptir. Erime noktası düşüktür. Yumurta kartonları, koruyucu ambalajlar, fast-food ambalajları, kapaklar; plastik bardak, çatal, kaşık gibi maddeler PS’den üretiliyor.

Polikarbonat (PC) Ambalajlar

Geniş bir kullanım alanına sahip olan PC, kalıplaması kolay bir plastiktir. Isıl işlemle hemen şekillenir. Dayanıklı bir malzemedir. Işığı geçirir ve şeffaftır. Bu yüzden cam malzemelerde tamamlayıcı olarak kullanılır. Örneğin kurşun geçirmez camlarda PC bulunur. Damacana, biberon ve şişeler de yine PC malzemesinden üretiliyor.

PoliEtilen (PE) Ambalajlar

Evlerde en fazla kullanılan plastik ambalajdır. Sıvı deterjan kutuları, şampuan şişeleri, çöp kutuları, çöp torbaları PE’den yapılmıştır.

Plastik Ürün ve Ambalajların Özellikleri

Plastik malzemelerden yapılan ürünler taşıma, koruma ve depolama amacıyla kullanılır. Birçok sektörde kullanılması sahip olduğu özelliklerden kaynaklanıyor.

Plastik ürün ve ambalajların en önemli özellikleri şunlardır:

  • Hafiflik, ucuzluk ve dayanıklılık özelliklerini bir arada bulundurur.
  • Yapı sektöründe, bina ve köprü yapımında en iyi performansa sahiptir.
  • Otomotiv sektöründe kullanılabilecek en güvenli malzemedir.
  • Sağlık ürünlerinde ve ekipmanlarında ekonomi sağlar.
  • Gıda ambalajlamada hijyen sağlayan en ucuz maddedir.
  • Kolay işlenebilir olması nedeniyle elektronik sektöründe de yoğunlukludur.

Plastik ambalajda kullanım alanının yaygın olması zaman zaman çevre kirliliği açısından risk oluşturabiliyor. Bilinçli tüketici olmak ve geri dönüşüme önem vermek daha temiz bir dünya için gereklidir.